La vârsta de 16 ani, călătoreşte în Irlanda. Se prezintă, cu tupeu, în faţa directorului teatrului „Guild” din Dublin, pretinzând că are 25 de ani şi că este un mare star american. Este imediat acceptat, prima sa apariţie pe scenă fiind în rolul principelui Wuttenberg în piesa „Jew Suss”.

Actorul, producătorul şi regizorul de film, George Orson Welles, s-a născut la 6 mai 1915, în Kenosha (Wisconsin, Virginia, SUA).

Regizor, scenarist, magnat, cineast, iniţiator al unei noi ere în filmul american, depăşind cu mult gustul epocii şi aşteptările publicului, personaj „bigger than life” prin geniul său de sorginte renascentistă – iată parametrii unei existenţe şi, implicit, ai unei opere plasate sub semnul excepţionalului.

Este foarte cunoscut pentru transpunerea în undă şi interpretarea excepţională a romanului „Războiul lumilor”, scris de G. H. Welles. Transmisiunea a produs mare panică în America, mulți dintre ascultători crezând că într-adevăr Pământul a fost invadat de marțieni.

„Cetăţeanul Kane”

În 1940, începe să regizeze filme şi să-şi croiască totodată o carieră de actor de cinema. Printre cele mai importante creaţii regizorale ale lui Orson Welles, se numără: „Cetăţeanul Kane” (1941); „Othello” (1952) – Marele premiu la Festivalul de la Cannes; „Procesu” (1962); „Falstaff” (1966).

La acestea se adaugă prestaţia sa actoricească în: „Jane Eyre” (1943) şi „Moby Dick” (1956).

Orson Welles a fost căsătorit de trei ori, cu Virginia Nicholson, cu Rita Hayworth şi cu Paula Mori. Cu fiecare soţie a avut câte un copil (două fiice şi un fiu).

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric