Evenimentul Zilei > Actualitate > Un actor de Cannes sare în apărarea elevului exmatriculat de la Liceul de Arte din Buzău
Un actor de Cannes sare în apărarea elevului exmatriculat de la Liceul de Arte din Buzău

Un actor de Cannes sare în apărarea elevului exmatriculat de la Liceul de Arte din Buzău

Consiliul de Administrație al Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău analizează, azi, contestația de exmatriculare a elevului Dan Ungureanu, dat afară recent pentru acte indisciplinare, dar care este foarte talentat.

În ciuda faptului că este un elev foarte talentat, și deosebit de inteligent, așa cum ne-au spus foștii lui profesori, Dan Ungureanu a fost dat afară din Liceul de Arte din Buzău. Ce nu poate fi însă ingnorată este atitudinea elevului, care, așa cum și el recunoaște, a avut nenumărate derapaje disciplinare, precum desenul unei svastici la simularea examenului de Bacalaureat din acest an. Cu toate acestea, foștii dascăli ai tânărului spun că sancțiunea de exmatriculare este exagerată.

Ionuț Ghinea a jucat în „După dealuri”

Unul dintre profesorii tânărului, care a predat „Arta actorului” anul trecut la „Margareta Sterian”, pe un post de suplinitor, este actorul Ionuț Ghinea, care a jucat în filmul „După dealuri” al lui Cristian Mungiu, peliculă premiată la Cannes în 2012!


FOTO: EVZ a relatat și în ediția de ieri drama elevului de la Buzău„Dan nu era un elev de exmatriculat. Este adevărat că este mai introvertit, dar nu poți să-i tai aripile unui copil doar pentru că are câteva abateri disciplinare. Este un tânăr foarte inteligent și extrem de talentat. Rar vezi tineri ca el. Anul trecut l-am avut elev și mi-a făcut plăcere să lucrez cu el, am colaborat excelent și chiar m-a ajutat cu câteva traduceri. Pe lângă faptul că este talentat la actorie, este și un bun muzician. Nu se poate să dai afară un elev de calibrul lui Dan. Conducerea școlii trebuia să găsească soluții să poată comunica cu el”, ne-a declarat actorul Ionuț Ghinea.

Elevul riscă o depresie

Ghinea mai spune că elevul poate ajunge foarte ușor un artist mare, însă, această exmatriculare l-ar putea trimite într-o depresie avansată.

Ghinea a fost profesor suplinitor doar anul trecut, dar a plecat de la acest liceu din motive pe care nu vrea să le spună, însă lasă de înțeles că nu a fost în cele mai bune relații cu directoarea școlii. De altfel, actorul ne-a și făcut o dezvăluire șocantă despre modul în care directoarea ar conduce acest liceu.

Examen cu polițistul „la ușă”

„Și mie mi-a spus profesorul Constantin (n.r. – tot un fost profesor de artă al elevului) că directoarea a încercat să influențeze nota lui Dan de la sfârșitul anului trecut, astfel încât să fie declarat necorespunzător. Eu nu am văzut această scenă pentru că nu am fost în sală. Cu zece minute înainte de începerea examenului a venit dirigintele cu polițistul comunitar de la școală și a dat pe toată lumea afară din sală, din ordinul directoarei. Niciodată nu se mai întâmplase așa ceva, ca un examen să se susțină fără public. De fiecare dată, examenele de sfârșit de an de la liceele de artă se țin cu părinții, cu elevi de la alte clase. Sunt un fel de audiții pentru că așa este normal să se prezinte un viitor artist”, mai spune actorul din filmul „După dealuri”.

Dan Ungureanu a fost exmatriculat recent, iar mama elevului ne-a declarat că fiul ei a fost dat afară pentru că mergea la cursuri suplimentare de „Arta actorului”, predate la Palatul Copiilor din Buzău de un fost profesor de la liceul de artă.

„Exmatricularea, după regulament”

„Exmatricularea elevului Ungureanu Dan s-a făcut cu respectarea Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar pe 2015. Elevul a fost mai întâi sancționat, a fost eliminat apoi de la cursuri, i s-a făcut mustrare scrisă, toate acestea concomitent cu scăderea notei la purtare. Ulterior, cazul și faptele lui s-au discutat în Consiliul Profesoral, care a decis exmatricularea la sfârșitul lunii martie 2015”, ne-a declarat Oana Dulea, director adjunct la Liceul „Margareta Sterian”.