Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimul raport INML în cazul Caracal. De ce nu s-a putut identifica niciun profil ADN
Ultimul raport INML în cazul Caracal. De ce nu s-a putut identifica niciun profil ADN

Ultimul raport INML în cazul Caracal. De ce nu s-a putut identifica niciun profil ADN

Comunicat DIICOT de sâmbătă specifică faptul că specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă.Profesorul universitar și specialistul criminolog Tudorel Butoi a explicat ce înseamnă acest lucru.

Comunicat DIICOT de sâmbătă specifică faptul că specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă. Profesorul universitar și specialistul criminolog Tudorel Butoi a explicat ce înseamnă acest lucru.

„În dimineaţa zilei de 17.08.2019, Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” a înaintat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism constatările preliminare ale expertizei genetice judiciare, potrivit cărora:

– au fost expertizate de către Institutul Național de Medicină Legală o parte dintre probele ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului efectuată la zona de lizieră de pădure, respectiv fragmente osoase de natură umană.

– având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora, ca urmare a acţiunii factorilor fizico – chimici la care a fost supus materialul biologic osos, nu s-a putut evidenţia niciun profil ADN”, informează DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Drept urmare, procurorii au retrimis INML dispoziția de refacere a analizei.

„Nu este surprinzător faptul că uneori rezultatele expertizelor de laborator, nu numai cele privind ADN-ul, să ajungă la  o concluzie de probabilitate sau la o imposibilitate a pronunțării, vorbim de concluzii cert pozitive, concluzii cert negative și mai avem aceste nefericite situații în care avem imposibilitatea pronunțării, care se datorează în speța de la Caracal, spun anchetatorii, combustiei masive a resturilor osoase și a unor factori chimici improprii. Cu alte cuvinte, nu s-a putut identifica niciun profil ADN.

Acest fapt înseamnă că o parte dintre probele respective nu au putut fi încă interpretate. Așteptăm cu încrederea pe care o avem în specialiștii INML. Sunt oameni redutabili și de bună-credință cu care am lucrat și care nu m-au dezamăgit niciodată. La fel și DIICOT… să se înarmeze cu răbdare și să aștepte raportul final.

În acest moment, putem discuta de acest raport INML intermediar pentru că intervine componenta de analiză critică și logică din perspectiva psihologiei judiciare. Dacă nu avem niciun profil genetic identificat este posibil ca să fie un al treilea profil psihologic. Rațiunea ne spune că ar putea să existe, dar nu au fost probe pentru a putea fi identificat.  Este foarte interesant acest aspect în viitoarele cercetări. În egală măsură, ar fi putut să fie profilul genetic al Alexandrei sau al Luizei, dar iată că nu avem un rezultat cert”, a declarat Tudorel Butoi, scrie DC News.