Ultimele două săptămâni pentru cei care vor să doneze 2% din impozitul pe venit

Ultimele două săptămâni pentru cei care vor să doneze 2% din impozitul pe venit

Au mai rămas două săptămâni până la 25 mai, termenul-limită până la care românii pot dona unei entităţi nonguvernamentale 2% din impozitul pe venitul obţinut anul trecut pe care îl datorează statului.

Prevederea 2% este reglementată prin Codul Fiscal încă din anul 2004 şi este un mecanism de transparenţă fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcţioneze o parte din impozitul lor pe venit către o entitate nonprofit.

"Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donaţie privată şi nu îl costă nimic pe contribuabil. Este important de ştiut că prin acest sistem fiecare dintre noi devenim stăpâni pe 2% din impozitul pe care l-am plătit statului şi putem să decidem ce să se întâmple cu ei. Fiecare contribuabil trebuie să ştie că, în cazul în care nu redirecţionează aceşti 2%, banii rămân statului", a declarat Dragoş Nicolae, Tax Manager Accace România.

Cum direcţionezi 2% din impozit

Cei 2% din impozitul pe venit pot fi redirecţionaţi completând, până pe 25 mai, Formularul 230, dacă aţi avut anul trecut doar venituri salariale, sau Formularul 200, dacă aţi obţinut venituri din activităţi independente sau din alte surse). În ambele cazuri, pentru completarea formularelor, contribuabilli trebuie să cunoască destinaţia sumei, respectiv codul de indentitate fiscală a enităţii către care redirecţionează suma (codul fiscal) şi contul organizaţiei în format IBAN (24 de cifre).

Formularul se completează de mână, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Acesta se depune direct sau se trimite prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire la Administraţia Finanţelor Publice a localităţii de domiciliu. Puteți procura formularul fie de la administrația financiară, fie îl puteți descărca de pe site-ul Fiscului anaf.ro sau de pe evz.ro:

FORMULARUL 230, cu instrucțiunile de completare

FORMULARUL 200, cu instrucțiunile de completare

De asemenea, formularele se pot depune şi online, pe portalul e-guvernare.ro, dacă aveţi un certificat digital calificat.

Beneficiarii sumelor obţinute prin completarea formularelor 230 sau 200 nu pot obţine informaţii din care sa reiasă identitatea persoanelor care au redirecţionat cei 2%, precizează specialiştii în fiscalitate.

Cât înseamnă 2% din impozitul pe venit

Fiind vorba de o parte din impozitul pe venit, suma direcţionată de fiecare contribuabil depinde de mărimea venitului său. Astfel, la un salariu minim brut pe economie de 700 de lei lunar se vor redirecţiona 12,72 lei pe an, iar la un salariu mediu pe economie de 2.117 lei suma este de 63,34 lei pe an. Totodată, la un salariu de 1.000 de euro vor fi redirecţionaţi 139,48 lei, iar la unul de 2.000 de euro, 278,96 lei.

"Sumele individuale nu sunt mari, însă cumulate pot însemna foarte mult pentru sectorul nonprofit. Din păcate însă, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, în anul 2010, din numărul total de persoane care au avut capacitatea de a redirecţiona cei 2% din impozitul datorat statului, au făcut uz de această prevedere doar 1.648.313 de persoane, reprezentând un procent de aproximativ 25%. Este îmbucurător totuşi că numărul de persoane care au redirecţionat cei 2% a crescut în 2010 faţă de anul 2009 cu 7%", comentează Dragoş Nicolae.

În anul 2010, 24.891 de entităţi nonprofit sau unităţi de cult au beneficiat de o sumă de 114,73 milioane de lei. Această sumă a scăzut cu 3% faţă de anul 2009, când au fost redirecţionaţi 117,18 milioane de lei.

"Din corelarea datelor rezultă o redirecţionare medie pe individ de 70 RON la nivelul anului 2010, respectiv 76,3 RON la nivelul anului 2009. Sperăm că, în urma promovării acestei prevederi, să crească atât numărul de persoane care aleg să redirecţioneze cei 2% din impozitul pe venit, cât şi suma redirecţionată", a concluziont Dragoş Nicolae.

Cine poate beneficia de "donaţii"

Conform reglementărilor în vigoare, beneficiarii acestei prevederi sunt entităţile nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, precum şi unităţile de cult. De asemenea, prin această prevedere se pot acorda burse private, conform legii.

În categoria entităţilor nonprofit intră: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor etc.

Potrivit unui studiu întocmit de compania GfK la nivelul anului 2009, în topul beneficiarilor se afla biserica sau fundaţiile bisericesti (29%), Fundaţia SMURD (10%), Organizaţia Salvaţi Copiii (9%), Organizaţia Copii în Dificultate (6%) şi Fundaţia Crucea Roşie (aproximativ 6%), aceste organizaţii fiind cele mai cunoscute.

CITIȚI ȘI:

  • Cum poţi să donezi bani fără să te coste nimic

Ne puteți urmări și pe Google News