UPDATE 17:Contestaţiile depuse de Vasile Blaga şi  Roberta Anastase privind revocarea din funcţia de preşedinte a Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor vor fi luate în discuţie de Curtea Constituţională pe 10 iulie.
UPDATE 16:"Încercarea de suspendare a preşedintelui este un abuz de putere care merită a fi comentat şi contestat la modul foarte serios. Noi cei ce reprezentăm actuala opoziţie şi PDL ne vom opune prin toate pârghiile parlamentare şi democratice pe care le avem la îndemână", a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Ioan Oltean. "Guvernul a emis azi 2 ordonanţe, pentru prima dată au fost date ordonanţe care au reglementări privind Constituţia. Asta este interzis", l-a completat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
UPDATE 15:Documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a fost finalizat, cuprinde referiri la acţiuni politice ale şefului statului din ultimii doi ani şi jumătate şi are 17 pagini, a afirmat Viorel Hrebenciuc."Documentul privind suspendarea preşedintelui Băsescu este gata, este redactat şi dau ultimele semnături înainte de a fi depus la Birourile Permanente", a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, potrivit Mediafax.

UPDATE 14:În urma unei modificări, la ora 17.00 se vor reuni Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Birourile vor stabili calendarul suspendării şefului statului. Zgonea a mai precizat că pe ordinea de zi se află cererea grupurilor parlamentare PSD şi PNL pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în perioada 5-6 iulie, având ca subiect propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.Aleşii USL se vor reuni cu începere de la ora 15.30.

UPDATE 13: Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni miercuri de la ora 14.30. La şedinţă ar urma să fie depuse documentele pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
UPDATE 12: Hotărârile Parlamentului pentru revocarea din funcţie a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, precum şi pentru revocarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.În Monitorul Oficial au fost publicate şi hotărârile privind alegerea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al Senatului şi a lui Valeriu Zgonea, la şefia Camerei Deputaţilor.
UPDATE 11:Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legii CCR a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul îşi motivează OUG privind limitarea atribuţiilor CCR prin faptul că posibilitatea acestei instituţii de a se pronunţa pe hotărârile Parlamentului putea crea disfuncţionalităţi în activitatea Legislativului. "Având în vedere că modificarea adusă în anul 2010 şi conferirea competenţei Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului este de natură să creeze disfuncţionalităţi în activitatea Parlamentului", precizează OUG pentru modificarea Legii 47/1992.  Astfel, Guvernul consideră că "trebuie intervenit de îndată pentru conferirea cadrului legal necesar desfăşurării în bune condiţii a activităţii instituţiilor fundamentale, în acord cu atribuţiile acestora, conferite de Constituţia României", se arată în ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 47/1992 şi în nota de fundamentare.
UPDATE 10: Deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat că documentul prin care se va cere suspendarea preşedintelui va trebui să conţină argumente din Constituţie, iar UDMR se va pronunţa asupra acestuia după ce va efectua o analiză asupra textului.
UPDATE 9: Cererea de suspendarea a Preşedintelui Băsescu a fost depusă, urmând a fi citită mâine în plenul Parlamentului. Conform unor surse politice, suspendarea Preşedintelui Băsescu va avea loc vineri, urmând ca referendumul pentru demiterea şefului statului să aibă loc pe 15 sau 22 iulie.

UPDATE 8:Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale a fost modificată prin Ordonanţă de Urgenţă. Prin modificarea legii, Curţii Constituţionale i-au fost amputate atribuţiile privind avizul obligatoriu al constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. Astfel, judecătorii nu se mai pot pronunţa asupra motivelor de suspendare a preşedintelui. "Proiectul de ordonanţă este o revenire la normal. Vizează proceduri ale constituţionalităţii, niciodată în Constituţie nu s-a prevăzut ca CCR să se pronunţe pe hotărâri ale Parlamentului", a precizat Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD. Ordonanţele de Urgenţă pot fi atacate la Curtea Constituţională doar de Avocatul Poporului, care de ieri este pesedistul Valer Dorneanu, după revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu.

UPDATE 7: Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că partidul pe care îl conduce ia în calcul să fie prezent la un eventual vot din Parlament privind suspendarea şefului statului şi să voteze. "Sunt foarte multe motive să-l suspendăm(n.red. pe Preşedintele Traian Băsescu)", a adăugat Kelemen. Liderul UDMR a mai criticat şi afirmaţiile de aseară ale preşedintelui Băsescu, care a cerut premierului Victor Ponta, copreşedinţilor Uniunii Social Liberale şi preşedinţilor UDMR şi UNPR să înceteze acţiunile împotriva instituţiilor statului român. "Nu suntem de acord cu ce spune Preşedintele, că am fi atacat instituţiile. Nu suntem de acord cu atacurile împotriva partidelor politice", a completat Kelemen.

UPDATE 6: Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat miercuri că PDL apelează doar la soluţiile democratice şi că a contestat la CCR hotărârile "ilegale" de schimbare a Avocatului Poporului şi a preşedinţilor celor două Camere legislative. "Ne aflăm în faţa unui atac asupra statului de drept. PDL nu acceptă abuzurile fără precedent din ultimele zile.(…)Vom desfăşura o serie de acţiuni publice pentru a ne promova punctele de vedere",  a precizat Blaga.
UPDATE 5: Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu a declarat că în jurul orei 13.00, USL va depune cererea de suspendare din funcţie a Preşedintelui Traian Băsescu. "Într-o oră depunem documentele pentru suspendarea lui Traian Băsescu", a precizat Nicolăescu. Viceliderul deputaţilor PNL a adăugat  că nu crede că va fi convocat un plen comun miercuri pentru citirea documentului de suspendare a şefului statului, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla joi. Nicolăescu a spus că va fi invitat şi preşedintele ţării pentru a-şi exprima punctele de vedere.

UPDATE 4: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat astăzi, pentru NewsIn, că le-a trimis un SMS parlamentarilor USL în care le-a cerut "să fie pe poziţii" pentru o acţiune pregătită în USL şi care ar urma să aibă loc în cursul acestei zile. În plus, parlamentari ai partidelor din USL au declarat pentru Mediafax că în cursul acestei dimineţi au primit SMS-uri de la staff-urile formaţiunilor lor în care li se spune să nu plece din Bucureşti.
UPDATE 3: Surse politice au precizat că parlamentarii USL lucrează la documentul de suspendare a şefului statului, informează Realitatea Tv.

UPDATE 2: Premierul Victor Ponta a declarat în şedinţa de guvern din această dimineaţă că ministrul Justiţiei a propus azi faptul ca orice fel de sesizări privitoare la judecătorii CCR să fie retrase. "CCR şi judecătorii sunt independenţi. Nu a existat şi nu va exista nici un act normativ de schimbare a judecătorilor de la CCR", a asigurat premierul. "Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru a asigura stabilitatea ţării, chiar dacă unii îşi mai pierd scaunele, important este să fie normalitate şi stabilitate", a mai declarat Ponta. Premierul a spus că în acest cadru, Guvernul se va amesteca în bătălia politică dintre Guvern şi Parlament. 

UPDATE 1: Parlamentarii UDMR s-au reunit în şedinţă la ora 11.00.
USL ar putea depune astăzi cererea de suspendare din funcţie a Preşedintelui Traian Băsescu. 
În paralel, potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea  pe modificările la Legea referendumului care simplifică procedura de demitere a Preşedintelui Băsescu, cât şi pe Legea uninominalului pur, care a fost declarată neconstituţională de CCR.

În cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului de marţi, s-a decis revocarea din funcţie a preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga şi a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. Ulterior, la conducerea Camerei a fost numit Valeriu Zgonea, preşedintele PNL, Crin Antonescu l-a înlocuit pe Vasile Blaga, iar Valer Dorneanu a fost ales preşedinte interimar al Avocatului Poporului.
CITEŞTE ŞI:

  • PRIMELE VICTIME ALE LOVITURII DE STAT A USL: Vasile Blaga, Roberta Anastase şi Gheorghe Iancu, revocaţi din funcţii.
  • Nomenklatura USL, indiferentă la realizările lui Ponta la Bruxelles
  • SESIUNE EXTRAORDINARĂ. Vasile Blaga către Ponta: Ne-aţi spus că aţi fost la Bruxelles, nu că aţi încălcat Constituţia
  • România, trezeşte-te! Mineriadă parlamentară în beneficiul USL