„Admite excepția de necompetență după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispune trimiterea cauzei ce formează obiectul dosarului 1547/1/2014* al ÎCCJ – Secția Penală, la Tribunalul Prahova, spre competentă soluționare. Definitivă”, se arată în minuta instanței.

ÎCCJ a precizat că nu mai este competentă să judece dosarul fiindcă Vlad Cosma nu mai deține funcția de deputat.

Tată și fiu, Mircea și Vlad Cosma au fost trimişi în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de DNA de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În primă instanţă, fostul preşedinte CJ Prahova, Mircea Cosma şi fostul deputat PSD Vlad Cosma au fost condamnaţi la 8, respectiv 5 ani de închisoare. Însă la apel, instanța supremă a decis rejudecarea cauzei.

Decizia de rejudecare, pronunţată în anul 2018, a venit în contextul în care Vlad Cosma a acuzat în repetate rânduri procurorii DNA Ploieşti, care i-au instrumentat dosarul, că au fost falsificate probe. Decizia instanţei supreme a fost luată la acel moment cu majoritate de voturi, completul de judecată fiind format din preşedintele Iulian Dragomir, Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Geanina Arghir, scrie Digi24.