Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima găselniţă a USL: REPETAREA REFERENDUMULUI. Până iese cum trebuie
Ultima găselniţă a USL: REPETAREA REFERENDUMULUI. Până iese cum trebuie

Ultima găselniţă a USL: REPETAREA REFERENDUMULUI. Până iese cum trebuie

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a vorbit despre posibilitatea repetării referendumului de demitere a preşedintelui. El a explicat că Parlamentul va avea ultimul cuvânt, după ce Curtea Constituţională va analiza legalitatea referendumului.

"E posibil ca, dacă nu va exista un vot clar la referendum, adică, de fapt, nu va exista cvorumul pentru a lua o decizie într-un fel sau altul, va trebui ca Parlamentul să decidă fie pentru organizarea unui alt referendum, fie să se adopte o altă soluţie", a declarat Surupăceanu joi seara, la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV.
În Hotărârea de organizare a referendumului de demitere a preşedintelui, emisă de Parlament pe 6 iulie, la articolul 3 este prevăzut: "În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de aceasta şi va hotărî asupra procedurii de urmat."
Or, asta înseamnă că nu Curtea Constituţională, ci Parlamentul este instituţia care are ultimul cuvânt. Dar Parlamentul este, în procesul de suspendare al preşedintelui, „parte interesată”.
În 2007, la precedenta suspendare a preşedintelui, o prevedere asemănătoare a fost adusă ca modificare la Legea Referendumului. Dar ea a fost contestată la Curtea Constituţională, care a declarat-o neconstituţională, iar paragraful a fost scos din Lege.
O contestare la CCR a acestui paragraf acum ar fi sortită eşecului, deoarece Curtea a fost castrată şi nu se poate pronunţa pe hotărârile Parlamentului, până când nu se publică în Monitorul Oficial, a hotărârii prin care CCR îşi recapătă integral capacităţile.
Dar Monitorul Oficial este în subordinea Guvernului, care nu are nici un interes să readucă Parlamentul sub controlul Curţii. Deci va amâna publicarea cât va putea.
Ideea organizării unui al doilea referendum vine după ce alţi doi parlamentari PSD, Georgică Severin şi Ilie Sârbu au vorbit despre posibilitatea desfăşurării referendumului de demitere pe parcursul a două sau chiar trei zile, pentru a asigura prezenţa necesară validării.
ÎNCĂ UNUL CARE MAI VREA UN REFERENDUM
Şi preşedintele interimar al PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat că, dacă preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu va fi demis la referendumul din data de 29 iulie, probabil va fi organizat un alt referendum.
"Conducerea partidului de sus ştie ce are de făcut, probabil se mai organizează un referendum, dacă tot aşa se poartă şi tot aşa nu lasă Guvernul să lucreze, tot împotriva la toată lumea, nu are cum să mai facă faţă. Chiar dacă nu iese la referendum, cei care vin la referendum vor vota peste 70% împotriva lui Băsescu, să plece Băsescu de la preşedinţia ţării. E un target pe care ni-l propunem şi putem demonstra ce putem face. Avem target la nivel naţional", a spus Vasile Gliga, citat de Agerpres.
Totodată, deputatul şi-a exprimat optimismul cu privire la participarea populaţiei la referendumul pentru demiterea preşedintelui, pe fondul măsurilor de austeritate luate de fosta guvernare.
"Noi suntem optimişti, până la urmă cred că lui Băsescu i s-a umplut sacul, lui îi e frică de popor. Să ieşi în conferinţă de presă şi să spui că să nu vină lumea la vot înseamnă că ştie că el e vinovat de tăierile de salarii şi pensii, de plecatul tinerilor şi al specialiştilor medici şi profesori în străinătate, de plecare a oamenilor, a muncitorilor în străinătate, când spunea că să plece afară că România nu le oferă condiţii. România era de fapt el, el conducea stat, el conducea justiţie. Se impunea schimbarea pentru că deja era prea mare circ, efectiv la asta s-a priceput", a mai spus Gliga, precizând că în Imperiul Roman se conducea cu circ şi pâine, dar că preşedintele suspendat "a uitat de pâine, numai circ a ştiut să facă şi cred că de asta îi e frică acum să vină lumea la vot".