Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ultima armă a americanilor i-a dat gata pe ruși și chinezi
Ultima armă a americanilor i-a dat gata pe ruși și chinezi

Ultima armă a americanilor i-a dat gata pe ruși și chinezi

În timp ce alții se înarmează până-n dinți, americanii caută să rezolve și alte probleme vitale.

Cum ar fi, de exemplu, chestiunea apei potabile, o resursă din ce în ce mai dificil de găsit la nivel global. Astfel, conform defence-blog.com, Divizia de cercetare din cadrul Pentagonului, denumită DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), lansează noul Program de extragere a apei atmosferice (AWE).

Pentagonul își propune să reducă riscurile legate de furnizarea de apă potabilă, oferind unităților militare dislocate în lumea întreagă tehnologia de captare și extragere a apei din aer, în cantități suficiente pentru a satisface nevoile zilnice ale unui soldat.

Furnizarea de apă potabilă pentru trupele dislocate în zone cu resurse reduse reprezintă o adevărată provocare pentru US Army. Echipele de logistică ale Pentagonului se confruntă cu riscuri mari în încercarea de a aproviziona cu apă unitățile militare din Orientul Mijlociu, în special.

„Cererea de apă potabilă este constantă în toate misiunile Departamentului Apărării, iar riscurile, costurile și complexitatea care vin în întâmpinarea acestei cereri pot deveni rapid factori de limitare a forței de luptă”, a declarat Seth Cohen, managerul programului AWE.

„În acest moment, militarii se bazează pe purificarea surselor regionale de apă sărată sau a apei îmbuteliate transportate, dar astea sunt resurse insuficiente pentru necesarul forțelor noastre mobile. Astfel, DARPA își propune să extragă apa din atmosferă, venind cu această potențială soluție care oferă o flexibilitate operațională maximă la un risc minim”, a completat oficialul american.

Dacă programul AWE va fi un succes, iar trupele militare vor primi apă potabilă chiar și în climat arid, atunci comandanții de detașamente vor avea un spațiu de manevră și de decizie mai mare, ceea ce le va eficientiza misiunile din teatrele de operațiuni, cred oficialii de la Washington.