Privindu-le, te întrebi în mod firesc cum reuşesc să sfideze gravitaţia.

„Un om care cade şi se răneşte are nevoie de ajutor să se refacă. La fel şi bronzul pe care îl lucrez eu. Când mi-am fabricat singur propriul bronz, aveam tot felul de accidente de lucru.

Şi-mi rămâneau bucăţi din sculptură: un bust, o valiză, picioare care mergeau (singure). Şi atunci când le-am reasamblat, am realizat cât de interesant era vidul dintre bucăţi”, spune Bruno Catalano.

Personajele lui Catalano poartă, de cele mai multe ori, o valiză. Celebră din acest punct de vedere este lucrarea „Van Gogh”, de care Catalano este de-a dreptul pasionat.

„Îmi place tema valizei, de când mi-a venit această idee, am tot exploatat-o. Personajele mele ţin această valiză ca şi cum ar fi mereu pe picior de plecare, undeva. Realizez aceste sculpturi cu oameni pentru că omul este efemer, în schimb, bronzul este etern”, explică Bruno Catalano.

„Părţile de corp lipsă ale personajelor mele vorbesc despre rănile vieţii, despre lucrurile la care trebuie să renunţăm sau care ne sunt luate”, spune Bruno Catalano.

„Dacă vă uitaţi cu atenţie la personajele mele, toate au o privire demnă, o expresie care arată că nu renunţă, o anumită determinare”, explică artistul. „Mi-a plăcut întotdeauna sculptura pentru că, la început, nu ai nimic. Şi, din nimic, creezi ceva. Să creezi ceva îţi face bine la suflet”, conchide Catalano, potrivit Digi 24 .

FOTO

Te-ar putea interesa și: