Marţi, un purtător de cuvânt al Executivului european a confirmat că preşedintele José Manuel Barroso a primit luni o scrisoare de la Victor Ponta şi a avut cu acesta o convorbire telefonică.
"Am primit un răspuns detaliat la cele 11 punte şi ne vom publica punctul de vedere mâine” (miercuri – n.r.) a declarat respectivul purtător de cuvânt, Frédéric Vincent, mai scrie AFP.
Punctul de vedere al Comisiei Europene este aşteptat miercuri după-amiază, în cadrul raportului Mecanismului de Control şi Verificare (MCV) a statului de drept, la care România este supusă împreună cu Bulgaria.
Potrivit unei surse europene, raportul pentru România şi Bulgaria va recomanda menţinerea mecanismului de monitorizare. Rapoartele MCV sunt publicate în februarie şi iulie, dar, în mod special pentru România, din cauza evenimentelor din ultima vreme, Comisia Europeană "intenţionează să publice în avans viitorul raport, la sfârşitul anului".
"Vor fi alegeri în România la sfârşitul lui 2012, şi nici nu se pune problema să slăbim supravegherea", a explicat o sursă europeană pentru AFP.
Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre vor efectua, în săptămânile următoare, misiuni punctuale, pentru a verifica la faţa locului punerea în practică a angajamentelor premierului, ceea ce, de altfel, MCV prevede.
Cu adevărat inedită este trimiterea de observatori UE pentru a supraveghea desfăşurarea referendumului şi a viitoarelor alegeri, "ceea ce se face, de obicei, doar în ţările lumii a treia", a mai precizat sursa citată.