“Uniunea Europeană și Statele Unite împărtășim valori și principii comune. Discuția de astăzi este foarte importantă, pentru că transmitem un semnal puternic privind importanța legăturii transatlantice și înțelegerea reciprocă pe mai multe teme”, a declarat Ekaterina Zaharieva, în timpul videoconferinței Consiliului pentru Afaceri Externe, la care a luat parte și Mike Pompeo. Acesta este primul Consiliu pentru Afaceri Externe la care a luat parte și secretarul de stat al SUA, din decembrie 2017 până în prezent.

Miniștrii de externe europeni și secretarul de stat al SUA au subliniat importanța strategică a legăturii transatlantice și unitatea, cât și avantajele parteneriatului între UE și SUA. A fost evidențiată importanța măsurilor pentru depășirea consecințelor economice din cauza pandemiei.

Pe ordinea de zi a discuțiilor cu Pompeo au fost și relațiile cu China și Turcia, Procesul de pace din Orientul Mijlociu, evoluțiile din vecinătatea estică, cu accent pe situația din Ucraina. Legat de cooperarea cu statele din Balcanii de Vest, ministrul bulgar de externe a făcut apel la UE și SUA să își unifice eforturile și să lucreze în strânsă cooperare pentru susținerea integrării europene a celor șase state din regiune. (Rador)