Evenimentul Zilei > International > DECIZIA luată la VÂRFUL UE. Toți ROMÂNII vor fi AFECTAȚI de SCHIMBARE
DECIZIA luată la VÂRFUL UE. Toți ROMÂNII vor fi AFECTAȚI de SCHIMBARE

DECIZIA luată la VÂRFUL UE. Toți ROMÂNII vor fi AFECTAȚI de SCHIMBARE

Președinția austriacă în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene a pregătit un proiect prin care va satele membre ale UE vor cere amânarea până în 2021 a planului de renunțare la modificarea orei oficiale.

Solicitarea a venit din partea unor state precum Portugalia, Grecia și Olanda care cer ca sistemul actual să fie menținut sau să fie furnizate informații suplimentare care să justifice abandonarea lui.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat în septembrie că executivul de la Bruxelles propune renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma unei consultări la care au participat câteva milioane de cetăţeni europeni, şi le-a dat termen statelor până în aprilie 2019 să decidă asupra viitoarelor lor aranjamente orare.

„Dovezile nu sunt concludente dacă beneficiile trecerii permanente la ora de vară depăşesc inconvenientele legate de o modificare bianuală a orei oficiale”, arată proiectul preşedinţiei austriece a Consiliului UE.

Raportul preliminar, ce urmează să fie discutat de miniştrii transporturilor luni, cere ca în 2026 să fie realizată o analiză a modului în care a funcţionat trecerea la o singură oră oficială pe parcursul anului.

Statele membre au termen până la sfârşitul zilei de marţi pentru a obiecta faţă de textul propus de preşedinţia austriacă.

Mai multe ţări plănuiesc organizarea de consultări la nivel naţional pentru a decide dacă vor trece permanent la actuala oră de vară sau de iarnă. Textul menţionat de POLITICO cere o analiză de impact mai aprofundată din partea Comisiei Europene.

O consultare la nivel european a arătat că o majoritate de 4,6 milioane de respondenţi susţin renunţarea la modificarea orei oficiale, în vigoare în UE din 1996. Ţări precum Finlanda şi Estonia rămân puternic favorabile planului Comisiei, conform Agerpres.