Grupul Volt Europa, un partid autoproclamat progresist paneuropean, solicită crearea „standardelor comune privind manualele de istorie europene la diferite niveluri de învățământ din UE27”. E vorba, așadar, de un „manual de istorie europeană” standardizat privind crearea Uniunii Europene care să fie predat în toate statele membre ale UE 27. Lansând sugestia pe site-ul lor web, membrii acestui partid paneuropean încearcă să ne convingă de avantajele ideii lor.

Rescriem istoria ca să justificăm UE?

„Fiecare grup socio-politic necesită o poveste colectivă pentru a-și lega cetățenii într-o cauză comună și a-i da legitimitate. O perspectivă comună asupra trecutului este unul dintre elementele esențiale ale unei astfel de dinamici. Educația rămâne o prerogativă a statelor membre, dar există mari lacune atât în ​​calitatea substanței, cât și în lungimea consacrată originilor fundației Uniunii Europene și rațiunilor sale; catastrofele din secolul al XX-lea, cu 1945 și 1989 ca date cheie.

În același timp, politizarea grea și mitificarea adevărului istoric în unele state membre a întărit percepțiile publice și narațiunile politice divergente prin interpretări istorice contestate.
Instituții precum Platforma memoriei și conștiinței europene și inițiative precum observatorul HOPE al Consiliului Europei sunt exemple de eforturi pentru a crea o înțelegere comună a educării cetățenilor europeni cu privire la originile și rațiunile proiectului european și la modul în care acestea se conectează cu potențialul și viitorul pe care îl dorim.

Adevărul istoric este complex și ar trebui să rămână a-politic, în timp ce trebuie să existe cadre comune de referință. „Prin urmare, ar fi o idee excelentă să creăm standarde comune privind manualele de istorie europene la diferite niveluri de învățământ din UE27!”, scriu inițiatorii, citați de ziarul britanic Daily Express.

Un manual condamnat să falsifice istoria?

Din nefericire, astfel de manuale, scrise pentru a face propagandă Uniunii Europene, sunt condamnate să falsifice istoria. Și asta chiar dacă se mărginesc să prezinte istoria Uniunii Europene, evitând cu grijă subiectele dureroase asupra cărora istoricii popoarelor europene nu s-ar putea pune de acord. Și asta pentru că e greu de crezut că manualele scrise pentru a preamări UE ar putea vorbi cu sinceritate despre relațiile dintre părinții fondatori ai Europei și serviciile americane de informații sau despre banii investiți de Washington în acest proiect.