Omul Elena Udrea a ucis omul politic Elena Udrea. România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Omul Elena Udrea a ucis omul politic Elena Udrea. România lui Cristoiu

Autor: | | 0 Comentarii | 7258 Vizualizari

Spunînd că n-am știut de plecarea Elenei Udrea spre Costa Rica, nu cred că vreun cititor m-ar bănui că mint. Așa cum a arătat fosta candidată la Președenție în cadrul interviului luat de mine și Mihai Gâdea la Sinteza zilei de joi, 10 mai 2018, seara, plecarea a fost o operațiune discretă, calculată după șansele oferite de Costa Rica unui refugiat politic.

E greu de imaginat că Elena Udrea și-ar fi mărturisit intenția de plecare unei persoane ca mine, totalmente străine, deși ca jurnalist am sprijinit-o și am apărat-o, ba chiar am acceptat să fiu un fel de garant al securității jurnalului pe care l-a scris ea.

Lucrurile se schimbă dacă afirm că decizia Elenei Udrea de a rămîne în Costa Rica m-a surprins. Și nu oricum, ci tare de tot. Altfel spus, s-ar putea ca unii cititori se nu creadă o astfel de afirmație. Eu însă, conștient că risc să-i dezamăgesc pe unii, voi spune că multe lucruri mi-aș fi imaginat despre Elena Udrea, dar că la un moment dat va anunța rămînerea în Costa Rica în calitate de refugiat politic, nici în profețiile cele mai negre nu mi-aș fi imaginat. Din cîte își amintesc cititorii, la un moment dat, cînd Elena Udrea se afla împreună cu Alina Bica în Costa Rica, s-a dat știrea, ca fiind din surse, că fosta șefă a PMP, va rămîne în Costa Rica. Pînă la confirmarea știrii de chiar Elena Udrea, am fost convins că e o intoxicare. Și nu o intoxicare ivită din nevoia presei de a născoci știri bombă pentru a-și mări succesul comercial, ci una meșterită de Binomul SRI-DNA.

Nu întîmplător am pus ceea ce consideram a fi o intoxicare pe seama unei operațiuni meșterite de Sistem. Elena Udrea și Alina Bica au plecat în America Latină în toiul bătăliei duse de o mică oaste alcătuită din politicieni și jurnaliști împotriva abuzurilor comise de Sistem în numele luptei împotriva corupției, luptă care a constituit temeiul pentru răfuieli politico-mafiote. Această bătălie n-a fost și nu este ușoară. Ea se desfășoară și s-a desfășurat în condițiile unei confruntări pe viață și pe moarte angajate de Sistemul instituțiilor de forță, sub conducerea lui Klaus Iohannis, pentru a-și păstra privilegiile. Orice recunoaștere a abuzurilor se dovedește periculoasă pentru folosirea DNA ca instrument de răfuială politico- mafiotă. În anii în care și-a instaurat și și-a amplificat dictatura, Binomul SRI-DNA a pătruns ca un cancer devastator în profunzimea democrației românești.

Au fost infectate presa, societatea civilă, partidele politice. E de la sine înțeles că bătălia pentru restaurarea statului de drept în România de azi se confruntă cu ample operațiuni de manipulare puse la cale de către instituțiile de forță sub conducerea lui Klaus Iohannis. În aceste condiții, fiecare greșeală din partea celor care s-au angajat în lupta împotriva abuzurilor a fost și este speculată pentru a compromite această luptă astfel încît DNA să-și facă mai departe de cap.

Elena Udrea trecea, la ora plecării în Costa Rica, drept una dintre luptătoarele din prima linie împotriva Binomului SRI-DNA. Plecarea și rămînerea în Costa Rica au pus sub semnul îndoielii această ipostază. Mai mult fuga din țară, pentru că asta e imaginea în opinia publică, a servit Sistemului drept argument că nu e vorba de o bătălie în numele democrației, ci de un război declanșat de corupți, de penali, împotriva Justiției din România.

Dacă lupta ei a fost autentică de ce n-a rămas să lupte mai departe, inclusiv din închisoare? Gestul Elenei Udrea are desigur o explicație omenească. Conștient că plecarea sa a fost o lovitură pentru luptătorii împotriva abuzurilor DNA, joi seara, am întrebat-o dacă nu-și dă seama de acest adevăr. Mi-a răspuns, așa cum au văzut mulți telespectatori, că nu putea rămîne într-o țară în care era riscul să facă șase ani închisoare pe nedrept. Firește că din punct de vedere omenesc Elena Udrea are perfectă dreptate. Din punctul de vedere însă al idealului întruchipat de bătălia împotriva abuzurilor, plecarea ei a fost o imensă greșeală. Pe de o parte pentru că luptătoarea a abandonat cîmpul de luptă, declarîndu-se într-un fel învinsă. Pe de alta, pentru că a servit Sistemului drept argument că tot ce a spus împotriva Binomului nu era altceva decît o formulă de a-și salva pielea.

Dacă Codruța Kovesi și-a dorit ceva împotriva dușmancei de moarte Elena Udrea, atunci mai mult ca sigur, n-a fost închisoarea, ci fuga din țară.

Acesta a fost unul dintre motivele surprinderii mele în clipa cînd Elena Udrea a confirmat rămînerea în Costa Rica și evident unul dintre motivele neîncrederii mele inițiale în informația că ea a plecat din țară ca să rămînă în străinătate.

Un alt motiv ține de personalitatea Elenei Udrea. S-a spus că Elena Udrea vă rămîne în istoria acestor timpuri prin puterea pe care a deținut-o timp de 10 ani în timpul regimului Traian Băsescu. Eu, care am avut și continui să am o părere deosebită despre talentul de politician al Elenei Udrea, cred că fosta candidată la președinție va rămîne în istoria acestor timpuri ca o politiciană de top, dar mai ales ca un actor mediatic deosebit de înzestrat. Această înzestrare s-a văzut din plin chiar pe parcursul interviului de la Sinteza zilei cînd Elena Udrea nici n-a clipit cînd i s-au adus acuzații de către Mihai Gâdea și a ieșit bine din toate întrebările incomode. În același timp, eu cred însă că Elena Udrea va rămîne în istoria postdecembrismului și prin faptul că a declanșat în ianuarie 2015 bătălia pe viață și pe moarte împotriva Binomului SRI-DNA.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate