UDMR negociază la sânge cu radicalii maghiari

UDMR negociază la sânge cu radicalii maghiari

Sub motivul că-i ajută să ajungă parlamentari, UDMR le-a oferit radicalilor maghiari un mandat mai puţin decât anunţase iniţial: 4 în loc de 5.

În consecinţă, Szasz Jeno, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a cerut, la a doua rundă de negocieri, 6 mandate, respectiv cu unul în plus faţă de numărul convenit cu liderul UDMR, Marko Bela. Marko Bela ameninţă că Uniunea va merge singură în alegeri Încheierea „coaliţiei interne“ UDMR-PCM ar putea aduce maghiarilor, din toamnă, un număr mai mare de parlamentari. Cu toate acestea, Marko Bela a anunţat ieri că oferta sa rămâne aceeaşi şi a apreciat că UDMR va participa singură la alegerile parlamentare, deoarece este „o confuzie totală în PCM şi o goană după mandate“. Replica lui Szasz Jeno a fost că „UDMR a reuşit performanţa de a-şi refuza propria ofertă“.

Anterior, el îi trimisese o scrisoare deschisă în care preciza că acceptă „coaliţia internă“ cu UDMR, condiţia fiind să obţină pentru PCM 6 mandate de parlamentari, dintre care 4 în Harghita şi Covasna. După anunţul lui Marko, liderul PCM ne-a declarat că ar fi acceptat şi varianta cu 5 parlamentari, dintre care 4 în HarCov. Oferta iniţială a UDMR pentru radicalii maghiari a fost un număr de mandate proporţional cu scorul PCM la alegerile locale: 16,6% din voturile comunităţii maghiare (5 parlamentari, din cei 32, pe care îi deţine Uniunea în acest moment).

Ulterior, Marko s-a rezumat să ofere 4 mandate, dintre care 2 în Harghita şi Covasna. Potrivit voturilor obţinute la alegerile locale, PCM ar fi trebuit să obţină, în HarCov, 3 mandate de deputaţi, din totalul de 9, şi 1 mandat de senator, din totalul de 4. Al cincilea mandat ar fi fost obţinut de PCM într-un alt judeţ. După şedinţa conducerii UDMR, Marko a declarat că nu speră în semnarea unui protocol cu PCM, fiind deranjat de interesul acestora pentru chestiuni aplicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A fost o dezamăgire faptul că, în locul unor discuţii principiale, s-a discutat pe număr de mandate. Nu există o înţelegere cu PCM“, a afirmat Marko, adăugând că preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor, a vorbit personal cu liderul PCM la telefon. „Cu toate că am avut o deschidere totală, nefiind obligaţi să încercăm neapărat o înţelegere, sunt nevoit să constat că am fost refuzat“, a spus liderul Uniunii.

El şi-a păstrat deschiderea însă faţă de episcopul Laszlo Tökes, mediatorul dintre cele două tabere. „Cu Tökes vom avea un dialog, dar sperăm şi cu cei 15% dintre maghiarii care nu ne-au votat. Pe ei trebuie să-i convingem că oferta UDMR este adresată tuturor maghiarilor.“