Evenimentul Zilei > Politica > UDMR dezaprobă Codul administrativ
UDMR dezaprobă Codul administrativ

UDMR dezaprobă Codul administrativ

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și-a exprimat nemulțumirile legate de Codul Administrativ recend publicat în Monitorul Oficial, susținând că acesta reprezintă un regres în privința drepturilor minorităților și că noua legislație centralizează, sporind birocrația.

Printr-un comunicat de presă, UDMR transmite că își va susține amendamentele când OUG va ajunge în Parlament. Formațiunea a cerut coaliției de guvernare revenirea la forma adoptată de Parlament a Codului administrativ: trebuie abrogată posibilitatea legiferării prin Ordonanțe de Urgență. 

UDMR a semnalat o formulare greșită din textul Ordonanței, care ar fi condus la înlăturarea indicatoarelor multilingve – a arătat Cseke Attila. „De 18 ani se află în vigoare o lege conform căreia, în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20 la sută, se va amplasa la intrarea în localitate indicatorul cu numele localității și în limba minorității sau a minorităților respective. În Transilvania obiceiul este de a inscripționa denumirea localităților în trei sau chiar mai multe limbi. În Zalău sau Baia Mare, de exemplu, indicatorul este în limba română, maghiară și germană, în Timișoara numele municipiului este scris și în limba sârbă, iar în Cluj, pe lângă cele trei limbi mai apare și inscripția în latină”, a spus liderul senatorilor UDMR.

Versiunea Guvernului, însă, prevedea indicatoare bilingve. Prevederea ar fi condus la înlăturarea indicatorului multilingv din Cluj, de exemplu, a mai spus Cseke Attila, adăugând că, în județul Satu Mare există patru localități, Cămin, Foieni, Petrești și Urziceni, unde ponderea minorității maghiare, dar și a celei germane este peste pragul de 20 la sută.„Aplicarea articolului OUG care prevede indicatoare bilingve ar fi avut ca rezultat înlăturarea inscripției în limba germană sau maghiară, însemnând pierderea unui drept câștigat al minorităților. UDMR a semnalat Guvernului această problemă, iar prevederea a fost corectată conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului”.

O altă reglementare inițiată de UDMR și corectată în Ordonanță prevede ca, acolo, unde ponderea unei minorități naționale nu depășește pragul de 20 la sută, Consiliul Local poate decide în favoarea aplicării drepturilor lingvistice, a mai precizat Cseke Attila.

Minoritățile vor pierde drepturi câștigate în urma OUG privind Codul administrativ, au mai atras atenția reprezentanții UDMR. În 2006, la inițiativa UDMR, Parlamentul a adoptat o lege aflată și azi în vigoare, care prevede ca în acele localități unde ponderea minorităților scade sub 20 de procente, drepturile câștigate nu vor fi retrase. Însă OUG elimină, în forma adoptată, aplicarea acestei reglementări.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.