Evenimentul Zilei > International > PUTIN face o nouă DECLARAȚIE de RĂZBOI? TENSIUNILE de la GRANIȚĂ se AMPLIFICĂ. Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
PUTIN face o nouă DECLARAȚIE de RĂZBOI? TENSIUNILE de la GRANIȚĂ se AMPLIFICĂ. Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL

PUTIN face o nouă DECLARAȚIE de RĂZBOI? TENSIUNILE de la GRANIȚĂ se AMPLIFICĂ. Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL

Apar noi tensiuni între Rusia și Ucraina. Duminică, cele două state s-au acuzat reciproc că au încălcat legile maritime internaționale, după ce autoritățile ruse au încercat să oprească două nave de luptă și un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean, relatează Reuters și BBC.

Mai exact, Ucraina acuză Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieși din largul Crimeei. Acest incident a declanșat intensificarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia în ceea ce privește Marea Azov, în care ambele țări au drept de navigare.

Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a „acționat agresiv” împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de „acțiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale rusești.

În replica, administrația de la Moscova a transmis că remorcherul și cele două nave de război, Berdyansk și Nikopol, încercau să „creeze un motiv de conflict în regiune”.

În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.

„Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis reprezentanții Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.

Administrația de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.