Evenimentul Zilei > International > Ucraina a fost atacată în miez de noapte. Alertă lângă România. Tensiunile cresc
Ucraina a fost atacată în miez de noapte. Alertă lângă România. Tensiunile cresc

Ucraina a fost atacată în miez de noapte. Alertă lângă România. Tensiunile cresc

Mai multe instituții importante din Ucraina s-au trezit cu un atac al hackerilor, joi noaptea. Anunțul pe care l-au făcut cei care au stat la baza acestei acțiuni.

Ucraina s-a trezit, joi seară, cu un atac de proporții venit din partea hackerilor. Au fost afectate paginile web ale mai multor ministere, ale Cabinetului, Trezoreriei Statului și site-ul aplicației Diya.

Atac de proporții îndreptat de hackeri către Ucraina

Hackerii au vizat site-urile Oficiului Președintelui și ale Serviciului de Securitate. Toate amenințările au fost neutralizate datorită răspunsului forțelor de securitate cibernetică.

Anterior, jurnaliștii de la New York Times au lansat ipoteza care susținea că Rusia ar putea lansa un set de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei; aceasta ar permite liderului rus Vladimir Putin să-și salveze trupele de pierderi în cazul unei campanii militare împotriva Ucrainei și să evite sancțiunile guvernelor occidentale.

„Din cauza atacului global din noaptea de 13-14 ianuarie 2022, site-ul oficial al Ministerului Educației și Științei este temporar oprit”, au anunțat reprezentanții ministerului pe Facebook.

Sprijin financiar venit din partea Statelor Unite ale Americii

Pe unele dintre site-uri există un text în trei limbi – ucraineană, poloneză și rusă – care afirmă că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice.

Amenințată de o invazie a Rusiei, Ucraina este sprijinită de SUA și Uniunea Europeană. Administrația Biden a alocat în secret 200 de milioane de dolari pentru asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, au transmis surse pentru CNN.

Decizia liderului de la Casa Albă vine în contextul în care reprezentanții de la Washington și Moscova vor purta discuții, în următoarele săptămâni, cu privire la invazia militară în regiune. Până la jumătatea lunii decembrie, SUA au furnizat Kievului asistență de securitate în valoare de peste 450 de milioane de dolari.

200 de milioane de dolari trimise către Ucraina

La finalul anului 2021, administrația Biden a alocat fonduri în valoare de 200 de milioane de dolari, potrivit sursei citate, iar asta chiar înainte ca rușii și americanii să se așeze la masa negocierilor. Pachetul de ajutor a inclus echipamente defensive pe care Statele Unite le-au mai furnizat în trecut, inclusiv arme de calibru mic și muniție, sisteme de comunicații securizate, echipamente medicale, piese de schimb și alte echipamente.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: