Bogdan Aurescu, îngrijorat de situația din Ucraina: Noi suntem deschişi dialogului

Bogdan Aurescu, îngrijorat de situația din Ucraina: Noi suntem deschişi dialogului Sursa: arhiva EVZ

Ministrul Bogdan Aurescu nu ascunde faptul că există o îngrijorare legitimă din partea statelor aliate, inclusiv din partea României, cu privire la comasarea de forţe ruse în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu a susţinut, luni, o conferinţă de presă comună cu omologul din Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Hussain Qureshi, unde şi-a arătat îngrijorarea cu privire la comasarea trupelor ruseşti în apropiere de România.

Bogdan Aurescu: „Noi suntem deschişi dialogului şi asta este poziţia pe care atât eu, cât şi ceilalţi colegi din NATO am exprimat-o în cursul zilei de vineri, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe, pentru că dialogul face parte din abordarea duală pe care NATO o are faţă de Rusia.

Este o abordare care combină, pe de o parte, apărarea şi descurajarea şi, pe cealaltă parte, dialogul. Iar din perspectiva României (...), noi susţinem acest dialog, dar în acelaşi timp trebuie avut în vedere că acest dialog trebuie să fie bazat pe o serie de măsuri ferme şi credibile de descurajare”, a arătat şeful diplomației române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bogdan Aurescu: Sunt o serie de propuneri ale Federaţiei Ruse care cu siguranţă sunt foarte greu de acceptat

În opinia sa, dialogul cu Federaţia Rusă trebuie să se desfăşoare fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei

„Ceea ce este cel mai important este ca dialogul să aibă loc, el să se desfăşoare cu prezentarea tuturor argumentelor părţilor, iar obiectivul acestui dialog care se desfăşoară în mai multe etape şi pe diverse componente trebuie să fie dezescaladarea situaţiei de securitate. Este nevoie de o dezescaladare concretă, practică, în teren, să vedem o retragere a acestor trupe şi echipamente ruse, iar pe de altă parte este nevoie de încetarea utilizării ameninţării cu folosirea forţei. Acest aspect este inacceptabil din punctul de vedere al cadrului dreptului internaţional”, a mai subliniat oficialul ţării noastre.

Ministrul Aurescu: Este vorba despre un dialog şi nu despre o negociere

Negocieri tensionate între ruşi şi americani au început, luni dimineaţă, la Geneva, pe fondul temerilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care pretinde o limitare a influenţei occidentale la frontierele sale.

Reuniunea, care a debutat la ora locală 8,55 (7,55 GMT) la sediul reprezentanţei americane din Geneva, are loc la nivel de miniştri adjuncţi de Externe - secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, şi viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov -, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, informează Agerpres.