Evenimentul Zilei > Social > Ultimul român din Afganistan a fost repatriat. Mesajul transmis de ministrul Bogdan Aurescu
Ultimul român din Afganistan a fost repatriat. Mesajul transmis de ministrul Bogdan Aurescu

Ultimul român din Afganistan a fost repatriat. Mesajul transmis de ministrul Bogdan Aurescu

Ultimul cetățean român care a solicitat sprijinul autorităților pentru a fi evacuat din Kabul, capitala Afganistanului, a fost repatriat, duminică, 22 august, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Bărbatul a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.

Celula de criză interinstituțională a anunțat că, în cursul zilei de duminică, ultimul cetățean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităților române a reușit evacuarea din Kabul și a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.

Ultimul român din Afganistan a fost evacuat în siguranță

„Acest cetățean român, care lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova, a fost evacuat și ajutat să ajungă în siguranță în Aeroportul internațional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren”, au transmis autoritățile.

Ulterior, românul a fost preluat de către o aeronavă care i-a asigurat deplasarea până la Islamabad, demers asigurat de parteneri internaționali, conform MAE.

„Cetățeanul român evacuat astăzi era ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat. Astfel, la acest moment, toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan”, a mai precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Români blocați în Afganistan. Nu au solicitat evacuarea

Trebuie menționat că pe teritoriul Afganistanului mai sunt prezenți români care nu au solicitat, până în prezent, ajutorul autorităților pentru a fi evacuați din zonă. În acest sens, autoritățile au comunicat că Celula de criză interinstituțională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu cetățenii.

„Totodată, Celula de criză interinstituțională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetățenilor afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România și nu au putut fi încă evacuați din cauza situației de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul”, a mai comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News