Ucraina a anunțat că va bloca exportul de cereale către Polonia. Cum va fi afectată România

Ucraina a anunțat că va bloca exportul de cereale către Polonia. Cum va fi afectată România Sursa: Arhiva EVZ

Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii, a discutat cu omologul său din Ucraina despre găsirea unei soluții la criza importurilor de cereale. Polonia se arată dispusă să permită doar tranzitarea cerealelor din Ucraina, nu și importurile.

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra prețurilor, dar tranzitul va fi în continuare permis, a declarat, vineri, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus.

Telus a preluat funcția în cursul zilei de joi, după ce predecesorul său a demisionat pe fondul protestelor fermierilor față de scăderea prețurilor la cereale.

”Am convenit să limităm și, pentru moment, să oprim exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi monitorizat îndeaproape în ambele țări, astfel încât grâul ucrainean să nu rămână în Polonia”, a spus Telus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele din Europa Centrală și de Est, și au afectat grav afacerilor fermierilor, atât din Polonia, cât și din România, informează Reuters.

Polonia este puternic afectată

În luna martie, premierii din cinci state, inclusiv Polonia, i-au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri urgente privind importurile agricole ucrainene.

Ministrul Agriculturii din Polonia s-a deplasat la punctul de trecere a frontierei din satul Dorohusk, de la granița cu Ucraina, unde a discuta cu omologul său ucrainean Mykola Solskyi, problema transportului de cereale ucrainene în Polonia.

”Partea ucraineană înțelege problemele noastre și a fost de acord cu propunerile noastre de a reconsidera problema importului de cereale în Polonia, în principal grâu, porumb, sfeclă și floarea-soarelui. Partea ucraineană a sugerat o limitare drastică și, deocamdată, o oprire completă a importului de cereale în Polonia. Nu se referă la tranzit, care va fi controlat îndeaproape de ambele părți, astfel încât să nu rămână cereale în Polonia”, a declarat Telus.

Ucraina dă vina pe Rusia

Din cauza agresiunii Rusiei, și a blocadei porturiloir ucrainene de la Marea Neagră, cerealele sunt exportate prin Polonia sau România.

Numai că, spun fermierii din cele două țări, în loc  ca aceste produse doar să tranziteze teritoriile celor două țări, ele sunt cumpărate de marii procesatori care sunt foarte bucuroși că reușesc să cumpere ieftin, și astfel să obțină profituri mai mari.

Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solskyi a anunțat că țara lui va opri toate exporturile până la noua recoltă.

”Știm cu toții cine este vinovatul în această situație, dar noi suntem cei care trebuie să rezolvăm această problemă. Partea ucraineană se va abține de la export până la noul sezon”, a declarat ministrul ucrainean Solskyi, citat de Pravda.