Exclusiv. Cerealele Ucrainei fac concurență neloială cu acceptul UE! Cristoiu: Și nouă și polonezilor ne-au distrus agricultura. Video

Exclusiv. Cerealele Ucrainei fac concurență neloială cu acceptul UE! Cristoiu: Și nouă și polonezilor ne-au distrus agricultura. Video Sursă: Artiemedvedev | Dreamstime.com

Jurnalistul Robert Turcescu și invitatul său în podcastul HAI Live! de miercuri, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, au dezbătut controversatul subiect al cerealelor provenite din Ucraina. După cum se știe, fermierii români au protestat contra concurenței neloiale a Ucranei, ale cărei cereale se bucură de un regim preferențial decis de la Bruxelles.

Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, a cerut miercuri Uniunii Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție să limiteze cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața din blocul comunitar, relatează Reuters.

Polonia pune piciorul în prag: CE să ia măsuri ferme

„Cerem folosirea tuturor instrumentelor de reglementare - cote, tarife, care vor limita sau bloca importarea de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă. Morawiecki a mai afirmat că a ajuns la o înțelegere cu liderii mai multor țări vecine cu Ucraina pentru a cere acțiuni în acest sens Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

De menționat că la conferința Capital pe data de 22 martie, Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor Români (AFR), fost Secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că fermierii români nu își pot vinde marfa din cauza produselor agricole ucrainene, care nu respectă standardele UE. Mai mult, acestea s-au amestecat cu cerealele din România. Doar pentru depozitarea cerealelor fermierii au cheltuit 168 milioane de euro, a afirmat Botănoiu, sumă din care s-a recuperat o foarte mică parte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afacerile care au speculat prețul ieftin al cerealelor ucrainene

Invitatul lui Robert Turcescu în podcastul HAI România, jurnalistul Ion Cristoiu, a observat că România a oferit un ajutor consistent Ucrainei, ale cărei cereale care i-au pus în pericol infrastructura. Însă, a remarcat faimosul gazetar, vizita premierului Poloniei are legătură și cu criza cerealelor.

„Am zis atunci, ne huiduiau toți, acum toți sunt de acord. Am zis că ucrainenii ne belesc cu cerealele, au zis oamenii lui Putin, și iată că premierul polonez a venit în România nu ca să ne ia muniție, ci pentru problema cu cerealele. În conferința de presă cu Ciucă era foarte supărat pe UE că a dat voie ucrainenilor să infecteze cu cerealele lor toată agricultura din Est.

Eu, dvs., suntem vreo câțiva, nu avem nimic nici cu ucrainenii, nici cu rușii. Am spus din primul moment că Rusia a încălcat dreptul internațional. Asta nu înseamnă să fim atât de drogați încât să nu vedem și ce face aliatul. Aliatul a săpat Bâstroe de ne-a venit rău, noi nu am zis nimic, ba chiar Trabucel (n.red. - ministrul de Externe Bogdan Aurescu) le ia apărarea. Cerealele pentru care noi ne-am distrus portul Constanța, ne-am distrus șoselele, nu au mai ajuns în Vest. Fiind fără taxe și modificate genetic și fiind cum sunt că nu sunt nemaipomenite, sunt foarte ieftine. O parte din ele au rămas în România. Șmecherii care vând cerealele astea le-au oprit aici, au făcut pulbere cerealele noastre, zac în depozite. Sunt bune, corecte, dar sunt scumpe. În felul acesta și nouă și polonezilor ne-au distrus agricultura. (...)

Turcescu: Europa e infestată de cereale modificate genetic

Experiența istorică de 3000 de ani arată că în materie de politică internațională, fiecare își urmărește interesul. Nu există prieteni, nu există dușmani. (...) Nimeni nu spune să nu dai ajutor Ucrainei, dar nu să folosești pretextul războiului ca să se îmbogățească speculanții, a continuat Cristoiu.

„Eu mă enervez foarte tare. Mai întâi a început cu povestea cu Schengen. Toate statele europene au dat o căruță de bani și ni s-a spus că e spațiul Schengen și s-a dovedit că au trecut toți migranții. Spațiul Schengen al UE e o mizerie. Se gândesc acum să ridice ziduri ca între America și Mexic. (...) Ani de zile ne-au împuiat capul despre transparența cheltuirii banului public. Europa e infestată cu cereale modificate genetic din zona ucraineană. Despre ce reguli în Uniunea Europeană vorbim, a replicat Robert Turcescu, în podcastul  său HAI România.