Evenimentul Zilei > Actualitate > Nouă luni de război. Statul român a cheltuit 74 de milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina
Nouă luni de război. Statul român a cheltuit 74 de milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina

Nouă luni de război. Statul român a cheltuit 74 de milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina

Ministerul de Interne a publicat suma de bani pe care statul român a cheltuit-o pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina în nouă luni de război. O parte dintre aceștia au ales să rămână în țară.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pornit acum aproape un an, iar majoritatea ucrainenilor au fugit în alte țări, inclusiv în România. Sumele alocate de la bugetul de stat către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina au fost asigurate din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin suplimentarea acestuia din Fondul de rezervă al Guvernului.

Până la data de 1 noiembrie 2022, s-au cheltuit 372 de milioane de lei, adică 74,4 milioane de euro. România decontează 20 de lei/zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită. Până la data de 5 ianuarie 2023 au intrat în România 3,24 milioane de ucraineni, din care au rămas 107.241.

Decontarea cheltuielilor pentru hrana refugiaților

În august 2022, România a primit prima tranșă din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea a refugiaților din Ucraina, în valoare de 39,1 milioane de euro. „Avem deja peste două milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră. Avem 84.000-85.000 care au decis să rămână pe teritoriul național. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ același număr sunt femei, iar 6.000 – bărbați. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autoritățile locale, banii merg în sprijinul autorităților”, spunea atunci premierul Nicolae Ciucă.

Refugiati
Sursa: Facebook

Pe 6 februarie va avea loc decontarea cheltuielilor efectuate pentru sprijinirea persoanelor refugiate, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a spus și că foarte mulți refugiați au decis să rămână în România. Cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, a mai declarat acesta.

Refugiații din Ucraina au fost ajutați și de proprietarii de hoteluri sau restaurante. Mulți români i-au primit în casă sau le-au oferit apartamente, potrivit Economica.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: