Refugiații din Ucraina au dus la creșterea populației din Germania. Cum arată marea transformare demografică

Refugiații din Ucraina au dus la creșterea populației din Germania. Cum arată marea transformare demografică Sursă: Michele Ursi | Dreamstime.com

Numărul de locuitori din Germania a crescut anul acesta cu peste 800.000 de persoane. Cifra este mare comparativ cu anii trecuți. Autoritățile spun că această creștere s-a datorat unui val mare de refugiați din Ucraina.

Refugiații din Ucraina au contribuit la una dintre cele mai mari creșteri ale populației din ultimii ani înregistrată în Germania. Potrivit unui raport al Oficiului Federal de Statistică de la Berlin, dat publicităţii, marţi, numărul de locuitori al Germaniei a crescut cu 1%, în prima jumătate a anului 2022. Mai exact este vorba despre 843.000 de oameni. În 2021, creșterea a fost de doar 0,1%, adică sub 100.000 de persoane.

Raportul mai arată că mare parte din refugiații ucraineni care au venit în Germania au fost femei și copii. Bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani le-a fost interzis să părăsească Ucraina. Populaţia feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decât cea de sex masculin, care a crescut cu 0,8%.

Țară atractivă

Germania este cel mai populat stat al Uniunii Europene și are aproximativ 84 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, țara are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din Europa, dar și cea mai îmbătrânită populație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul locuitorilor a continuat să crească sistematic, deoarece Germania este o țară atractivă pentru migranți datorită politicii sale deschise, a locurilor de muncă bine plătite, dar și a sistemului de sănătate performant.

Valuri de refugiați

Creşteri de populație comparabile cu cele din 2022 au mai fost înregistrate de două ori, după reunificarea Germaniei, din anul 1990. De fiecare dată, creșterea a avut legătură cu un val de refugiați.

În 1992, oamenii care au fugit din calea războiului din fosta Iugoslavie au contribuit la creşterea populaţiei Germaniei cu 700.000 de persoane. În 2015, Germania şi-a deschis frontierele pentru aproape un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu din cauza războaielor din zonă, potrivit ziarulromanesc.de.

Cei mai mulți migranți care trăiesc acum în Germania sunt musulmani. Potrivit unul raport al statisticienilor, din anul 2021, numărul lor a ajuns la 5,5 milioane de persoane. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt de origine turcă și au fost integrați în societate.