Premierul Poloniei critică UE pentru modul în care a gestionat invazia cerealelor ucrainene în Europa de Est. „Nu putem accepta”

Premierul Poloniei critică UE pentru modul în care a gestionat invazia cerealelor ucrainene în Europa de Est. „Nu putem accepta” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Prim-ministrul Poloniei a criticat Uniunea Europeană pentru că nu a gestionat invazia cerealelor ucrainene în Europa de Est. Mateusz Morawiecki a explicat că aceste ar fi trebuit să ajungă în țările din Orientul Mijlociu și Africa.

Mateusz Morawieck a explicat că multe dintre exporturile de cereale din Ucraina au rămas în țările vecine, inclusiv în Polonia, ceea ce a afectat proviziile fermierilor, care au rămas cu depozitele pline. Prim-ministrul polonez a criticat modul în care Uniunea Europeană s-a ocupat de exportul de cereale ucrainene către țările din Orientul Mijlociu și Africa.Morawieck s-a întâlnit  marți, 28 martie, cu omologul său român, Nicolae Ciucă, la București, pentru a discuta despre relațiile interguvernamentele polono-române. Prim-ministrul polonez a spus, în timpul conferinței de prese comună, că atât țara sa, cât și România sunt preocupte de problema cerealelor ucrainene care i-au afectat pe fermieri.„Și aici vorbim pe o singură voce: aceste cereale, așa cum a promis Comisia Europeană, ar fi trebuit să meargă în Africa și în Orientul Mijlociu. Între timp, deficiențele de procedură și întârzierile din anumite zone au dus la situația în care o parte din aceste cereale și alte produse agricole au rămas (n.r. în partea de Est a Europei), conducând astfel la scăderea prețurilor pentru fermieri. Nu putem accepta o astfel de acțiune, o astfel de procedură, astfel de tranzacții economice”, a declarat Morawieck.

Fermierii din Bulgaria se revoltă față de cerelalele ucrainene

Nu doar fermierii din România și Polonia au fost afectați de invazia cerelelor ucrainene în Europa de Est. Producătorii de cereale din Bulgaria au început de astăzi, 29 martie, un blocaj de trei zile la granița cu țara noastră. În plus, industria bulgară a cerut autorităților să impună veto privind importul liber de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a confirmat că cerealele ucrainene au ajuns și în România, Polonia și Bulgaria. Fermierii din cele trei state au primit 56 de milioane de euro drept subvenții suplimentare.

„Protestul va fi în patru puncte din țară - Vidin, Ruse, Kardam și Silistra. În același timp, pe autostrăzi și pe drumurile principale vor fi prezente doar utilaje agricole, fără a bloca traficul. Vrem să fie limitat importul necontrolat de produse agricole din Ucraina. Noi nu cunoaștem proveniența producției, cu ce produse de protecție a plantelor au fost tratate culturile”, a declarat președintele asociației de la Vidin, Zechko Andreinski, potrivit Stiripesurse.

Ne puteți urmări și pe Google News