Șeful delegației europene în Turcia, Hansjörg Haber, și-a anunțat marți, 13 iunie, demisia în urma unor afirmații, apreciate ca nepotrivite de autoritățile turce, legate de acordul privind imigranții dintre UE și Ankara.

Diplomatul european fusese convocat la Ministerul de Externe turc în mai, pentru a i se notifica nemulțumirea Ankarei. Demisia lui Haber survine pe fondul tensionării relațiilor dintre Turcia și UE, în ultimele săptămâni, pe tema eliminării vizelor de intrare în Europa pentru turci, măsură  cerută insistent de Ankara, în schimbul stăvilirii valului de imigranți.


În mai, Hansjörg Haber, declarase:

«Noi avem expresia aceasta: „Începe ca un turc, termină ca un german”. Dar în cazul nostru este invers.»

Semnificația acestui vechi proverb german este că orice proiect trebuie început cu entuziasm și sfârșit în mod organizat.

Afirmația lui Haber, „în cazul nostru este invers”, care acuza așadar Ankara de debandadă în gestionarea crizei imigranților, a stârnit mânia țâfnosului regim al lui Erdogan, căruia îi displac toate criticile, dar mai ales cele publice.

Volkan Bozkir, ministrul turc al Afacerilor Europene, declara după afirmațiile lui Haber:

„Nici un ambasador nu are dreptul să umilească poporul țării în care lucrează sau să facă un comentariu despre președintele său.”

Bruxelles-ul a înțeles mârâitul dinspre Bosfor, iar comisarul european pentru Afacerile Externe, Federica Mogherini, a făcut presiuni asupra lui Hansjörg Haber de a demisiona, după cum anunță cotidianul turc Hürryiet.

Potrivit acordului dintre Turcia și UE, Ankara se angajează să stăvilească valul de imigranți, în schimbul a șase miliarde de euro primite de la Bruxelles, al accelerării negocierilor pentru integrarea în UE și al eliminării vizelor.

Nu este prima oară când amenințările Ankarei fac să tremure Bruxelles-ul, incapabil să găsească singur soluții la criza refugiaților.

În februarie, Erdogan amenința că va trimite toți imigranții în Europa:

„Pe fruntea noastră nu scrie ‘idiot’. Să nu credeți că avioanele și autobuzele așteaptă aici de pomană. Răbdarea noastră are o limită.”

Altădată, Erdogan le-a spus diplomaților europeni:

Putem să ne deschidem porțile spre Grecia sau Bulgaria oricând și putem să-i suim pe refugiați în autobuze. Ce veți face cu refugiații, dacă nu ajungem la un acord? Îi veți ucide? UE se va confrunta cu mai mult de un cadavru pe țărmurile Turciei. Vor fi 10.000 sau 15.000. Cum vă veți descurca cu așa ceva?”