Evenimentul Zilei > International > Turcia RUPE relațiile diplomatice la nivel înalt cu Olanda, după expulzarea miniștrilor săi
Turcia RUPE relațiile diplomatice la nivel înalt cu Olanda, după expulzarea miniștrilor săi

Turcia RUPE relațiile diplomatice la nivel înalt cu Olanda, după expulzarea miniștrilor săi

Turcia nu va permite ambasadorului olandez la Ankara să se întoarcă în Turcia și a suspendat relațiile diplomatice la nivel înalt între cele două state, a anunțat, ieri, vicepremierul turc Numan Kurtulmus, după ce conflictul a escaladat între cele două țări.

Acțiunea Turciei vine după ce Olanda a refuzat să permită ministrului de Externe turc să meargă în vizită în această țară, în weekend. Mevlut Cavusoglu cere explicații guvernului olandez referitor la blocarea intrării sale în țară.

„De ce se întâmplă asta? Sunt un terorist? Sunt turcii care trăiesc în această țară teroriști?”, a întrebat Cavusoglu într-un interviu acordat CNN.

Decizia de a refuza permisiunea de aterizare la Rotterdam pentru șeful diplomației turce a venit pentru că oficialul de la Ankara voia să participe la un miting pro-referendum, în sânul comunității turce din Olanda.

Tot în weekend ministrul pentru Educație și Familie, Fatma Betul Sayan Kayafrom, a fost escortată la graniță, după ce a intrat în Consulatul turc din Rotterdam.

În urma acestor decizii au avut loc ciocniri violente în Rotterdam, între protestatari și polițiști.  

Cavusoglu spune că nu a primit explicații din partea olandezilor, de ce erau îngrijorați în legătură cu siguranța și ordinea publică legate de vizita lui. „Există acolo măcar un turc radicalizat? Ei spun că nu. Atunci care e problema de securitate? Nu-mi oferă niciun argument, eu sunt ministrul de Externe al Turciei, nu sunt un terorist. Este doar o scuză, din păcate, pentru a ascunde adevăratul motiv”, s-a plâns Cavusoglu.  

El a sugerat o creștere a atitudinilor rasiste, islamofobe și xenofobe în Olanda și în alte state europene. Acestea ar dori să obstrucționeze campania pentru „Da” la Referednumul din Turcia, din 16 aprilie, prin care președintele Recep Erdogan ar primi mai multe puteri.