Conform datelor din mai, numărul turiștilor ruși care au vizitat Turcia a scăzut cu 92%. Turcia a fost a doua destinație principală de vacanță pentru ruși. Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au deteriorat semnificativ, după ce aviația turcă a doborât un avion de vânătoare rus care acționa în Siria vecină, unde Rusia desfășura o campanie de bombardament împotriva grupărilor rebele. Rusia a răspuns printr-o serie de sancțiuni împotriva Turciei, inclusiv prin interdicții la import și restricții de călătorie.

Analiștii de la Oxford Economics se așteaptă la un declin al industriei turismului în Turcia de 5% anul acesta și de 5,4% anul viitor. Și până acum industria turistică a Turciei se confrunta cu dificultăți, în urma atentatelor sinucigașe din Istanbul și a înrăutățirii relațiilor cu Rusia. Numărul turiștilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 28% în aprilie, cel mai semnificativ declin din ultimii 17 ani, arată datele oficiale publicate recent.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă și este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari. Ministerul Turismului a anunțat recent că 1,75 milioane de persoane au vizitat Turcia în aprilie, în scădere cu 28,07% comparativ cu perioada similară din 2015. Este cel mai semnificativ declin din mai 1999. Numărul turiștilor ruși și germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 79% și, respectiv 35% în aprilie. De asemenea, au fost mai puțini turiști din UE, SUA, Japonia și Australia.

Economiștii se tem că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari și va șterge peste o jumătate de punct din creșterea economică. De asemenea, în condițiile în care anul trecut turismul a fost responsabil pentru jumătate din câștigurile la contul curent, reducerea numărului de vizitatori va crea probleme și pentru obiectivul Băncii centrale de a reduce deficitul de la nivelul îngrijorător de 4,5% din PIB înregistrat în 2015.