Evenimentul ZileiInternationalTurcia începe testarea sistemelor antiaeriene S-400 în zona capitalei Ankara

Turcia începe testarea sistemelor antiaeriene S-400 în zona capitalei Ankara

Turcia începe testarea sistemelor antiaeriene S-400 în zona capitalei Ankara
Avioane de tip F-16 ale Forțelor Aeriene Turce vor survola capitala turcă pentru a testa noile sisteme antiaeriene S-400, în ciuda presiunilor efectuate de SUA ca Turcia să renunțe la aceste sisteme de rachete.

Achiziția sistemelor antiaeriene S-400  de către Ankara a reprezentat un factor important în deteriorarea relațiile cu SUA, Washingtonul  afirmând că sistemul nu este compatibil cu sistemele NATO și reprezintă o amenințare pentru avioanele de luptă invizibile F-35.

Guvernatorul provinciei Ankara a anunțat duminica aceasta că aeronave militare vor efectua zboruri deasupra capitalei Ankara luni și marți, pentru a testa „un sistem de apărare aeriană”.

Canalul de televizune CNN Turk a afirmat că rolul acestor zboruri este de a testa sistemul radar S-400.  Ankara a început să recepționeze sistemele S-400 în luna iulie a anului curent, dar acestea încă nu sunt operaționale.

Joia trecută un înalt responsabil al Departamentului de Stat a declarat în fața presei că Turcia trebuie „să scape ” de sistemul S-400. Aceste comentarii au venit după ce președintele turc, Tayyip Erdogan, l-a întâlnit pe președintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă.

Trump a declarat că discuțiile purtate au fost „minunate”, dar nu este clar dacă cei doi aliați NATO au făcut vreun progres în problema S-400, iar Erdogan a declarat faptul că presiunea americană de a scăpa de S-400 a fost o încălcare a suveranității Turciei.

Washingtonul a suspendat participarea Turciei la programul F-35 ca sancțiune pentru achiziția rachetelor S-400. Washingtonul  a avertizat Ankara cu posibilitatea unor sancțiuni dar nu a făcut nimic în acest sens.

Trump i-a comunicat lui Erdogan că SUA este gata să vândă Turciei sisteme de rachete Patriot dacă Ankara  renunță la rachetele rusești


Accesează: