Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tudor Postelnicu l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu. Cum a dat voie rușilor să între în țară în 1989. VIDEO
VIDEO

Tudor Postelnicu l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu. Cum a dat voie rușilor să între în țară în 1989. VIDEO

Tudor Postelnicu era unul din cei mai puternici oameni în 1989. Avea acces direct la Elena Ceaușescu, ca ministru de Interne și șef al Securității.

Tudor Postelnicu, unul din oamenii de încredere ai lui Nicolae și Elena Ceaușescu, a devenit celebru prin afirmația : Am fost un dobitoc! făcută în cursul procesului CPEX. Ministru de Interne, șef al Securității, a avut o ascensiune fulminantă în perioada lui Ceaușescu. În 1977 a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. În 1978 a fost numit șef al Departamentului Securității Statului. În 1987 devine Ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Tudor Postelnicu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1980 – 1989.

Cu toate acestea, în Decembrie 1989 a luat o decizie care îl califică ca fiind unul din oamenii care au dat lovitura finală regimului comunist. A trădat sau doar a fost un dobitoc?

Materialul VIDEO oferit de Evenimentul Istoric răspunde la această întrebare.

Declarația lui Tudor Postelnicu din Procesul Timișoara, o mostră de lichelism

„Subsemnatul Postelnicu C Tudor, fost ministru de interne, declar următoarele:

În cursul zilei de 19 XII 1989, se pare după orele 14,00 trădătoarea Elena Ceaușescu, foarte impacientată, că a aflat de la Timișoara, nu știu de la cine, că se consideră ca morţi și cei care au fugit peste graniță în aceste zile. Eu am răspuns că nu cunosc nimic în legătură cu această problemă.

Mi-a ordonat, ea ținea și locul trădătorului care era în Iran, să transmit la general Nuță care la nominalizat trădătorul să meargă cu Ion Coman acolo și cu cei de la M.Ap.N. și alte organe centrale ca el (general Nuță) să se ocupe de transportul unor cadavre de la Timișoara la Bucureşti, poate dă și o mașină în faţă (eu am înțeles că se referă la antemergător) şi pînă vine tovarăşul zicea ea, (trădătorul) pentru a nu se creea atmosferă acolo, a zis ea, și de aceia să se ocupe miliția, adică generalul Nuță.

Am luat legătura de la Bucureşti, la Timișoara, am transmis acest așa zis ordin expres al trădătoarei Elena Ceaușescu, la general Nuță, care mi-a confirmat că a reținut, inclusiv că o mașină în față, înțelege antemergător și va acționa el.”