Evenimentul Zilei > Actualitate > Tu știi cum să alegi rochița și trusoul pentru botezul micuței tale? Sfaturi utile pentru părinți și nași
Tu știi cum să alegi rochița și trusoul pentru botezul micuței tale? Sfaturi utile pentru părinți și nași

Tu știi cum să alegi rochița și trusoul pentru botezul micuței tale? Sfaturi utile pentru părinți și nași

Fie că ești mamă, fie că ești nașa viitoarei mici creștine, botezul este acel eveniment cu totul special, fiind o adevărată provocare organizarea și planificarea acestuia.

Botezul este prima petrecere oficială a micuței și prima apariție oficială în fața unui număr mare de oameni, de aceea, alegerea unei rochițe botez este una dintre cele mai importante sarcini, cea mică fiind întreaga zi în centrul atenției și această zi va fi cea în care vor fi realizate numeroase fotografii și filmări, care vor rămâne ca amintire pentru viața întreagă.

  Cum alegi rochița de botez?

    Timp de mulți ani, tradiția de a îmbrăca copiii în haine albe la botez s-a schimbat, în zilele noastre existând numeroase variante de rochițe pentru fetițe, în culori și nuanțe diferite. 

    Culoarea albă simbolizează puritatea și renașterea, de aceea, foarte mulți părinți și nași aleg pentru fetițe diverse modele de hăinuțe și rochițe albe. Însă, culorile pastelate sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru a înlocui albul.

    Ținuta ideală pentru botez, dar și pentru petrecerea de după, nu va mai reprezenta o problemă dacă vei ține cont de toate sfaturile de mai jos pentru alegerea rochiței:

 • Dacă petrecerea de botez va avea o tematică anume( personaje de poveste sau desene, tradițională, clasică, etc), atunci este recomandat ca rochița să se încadreze și ea în această temă;
 • Trebuie pus accentul întotdeauna pe confort, dar să fie și ușor de îmbrăcat, căci slujba poate fi stresantă și obositoare pentru cea mică și îmbrăcatul nu trebuie să dureze foarte mult.
 • Calitatea materialelor este foarte importantă, de aceea trebuie să alegi doar rochițe botez confecționate din materiale prietenoase cu pielea copilului;
 • Alege mărimea potrivită pentru rochiță, luând în calcul toți factorii necesari;
 • Pe lângă rochița botez este recomandat să se adauge ținutei anumite accesorii, precum panglici, bentițe pălăriuțe, jachete sau botoșei.

   Totuși, rochița de botez trebuie să fie aleasă în funcție de sezon sau de momentul când are loc ceremonia botezului. Și tot ce îți mai rămâne de făcut ca părinte, este ca împreună cu nașii fetiței să alegeți cel mai potrivit model.

Cum se alege mărimea potrivită pentru rochița de botez?

     Rochița de botez nu este ceva ce părinții sau nașii cumpără cu câteva zile înaintea evenimentului. De aceea, este necesar să se țină cont de anumiți factori, astfel încât, în ziua fericitului eveniment, aceștia să nu aibă o surpriză neplăcută, aceea că rochița este prea mare sau prea mică pentru fetiță.

   Mărimea potrivită pentru hăinuțele de botez trebuie să țină seama de anumiți parametrii, precum lungimea bebelușului și a tălpii, circumferința capului sau greutatea celei mici.

   De cele mai multe ori, majoritatea rochițelor de botez și a hăinuțelor sunt încadrate în anumite categorii de vârstă, astfel încât să se poată folosi ca repere de bază atunci când se alege modelul dorit.

Trusoul de botez pentru fetițe: ce conține și cum se alege cel potrivit?

   Există numeroase modele de trusou botez din care nașii pot alege, majoritatea dintre acestea fiind alcătuite din cele mai importante obiecte de care este nevoie în timpul slujbei botezului. 

    Astfel, un trusou simplu pentru fetițe trebuie să conțină următoarele: prosop pentru preot și bebe, săpun și sticluță de mir, pânză de mir, fașă și diverse accesorii de decor. 

Ce sunt toate aceste elemente ale trusoului și la ce folosesc, vei afla în cele ce urmează:

 • Prosopul pentru preot este utilizat de către preot înainte și după scufundarea micuței în cristelniță 
 • Săpunul, este oferit preotului pentru a se spăla pe mâini înaintea de a scufunda micuța în apă.
 • Prosopul pentru bebeluș este utilizat de nași pentru a usca fetița după ce aceasta este creștinată
 • Recipientul pentru mir trebuie să fie umplut cu ulei de măsline de acasă, iar acesta va fi sfințit de către preot în timpul slujbei. Acest ulei va deveni mirul cu care fetița este unsă pe frunte și la încheieturi în timpul slujbei botezului, dar și la baia de a doua zi.
 • Pânza de mir este folosită pentru a înfășa mica creștină și trebuie să aibă anumite caracteristici: să fie albă, nefinisată și nebrodată.

   Există modele de trusou a căror obiecte se asortează perfect cu un anumit model de rochiță botez și cu lumânarea, de aceea, este recomandat să se aleagă un astfel de pachet complet, pentru un efect cu totul deosebit.

   Pe lângă aspectul estetic, care este foarte important în alegerea trusoului de botez, este necesar să se țină cont și de alți factori în alegerea sa, și anume:

 • Toate materialele utilizate pentru confecționarea obiectelor din trusou trebuie să fie de calitate superioară, bine realizate, în dimensiuni potrivite;
 • Posibilitatea de a personaliza toate elementele trusoului poate fi un mare plus în alegerea unui anumit model;
 • Este recomandat ca toate elementele trusoului să fie aranjate într-o cutie sau un cufăr, căci acestea vor arăta foarte deosebit.

      Alegerea rochiței de botez și a trusoului nu este o sarcină dificilă dacă se va ține cont de toate sfaturile de mai sus și dacă se vor alege mereu doar produse deosebite, de calitate.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: