Motivul a fost plăţile lunare de mii de dolari pe care Autoritatea Palestiniană le face către terorişti. Trump i-a reproşat şi public plăţile pentru terorişti.

În trimpul întrevederii cu uşile închise, preşedintele Statelor Unite i-ar fi reproşat lui Mahmoud Abbas că a minţit când a fost în vizită la Washington, a relatat presa israeliană citată de corespondentul RRA.

Surse palestiniene au respins relatările potrivit cărora Donald Trump ar fi ţipat la Mahmoud Abbas şi susţin că întrevederea a fost bună. Agenţia palestiniană de presă Ma'an a relatat, citând un responabil palestinian, că presa israeliană nu spune adevărul, pentru că nu se doreşte reluarea negocierilor de pace.

Ziarul Israel Hayom a citat un funcţionar palestinian superior, care a oferit detalii suplimentare despre confruntarea furtunoasă Trump-Abbas.

Reuniunea s-a deteriorat după ce Mahmoud Abbas a fost acuzat că susţine incitarea şi terorismul cu salariile plătite deţinuţior şi familiilor acestora.

Trump i-ar fi spus lui Mahmoud Abbas că trebuie să oprească incitarea anti-Israel din sistemul educaţional palestinian şi nu se poate preface că nu vede fixând condiţii care jenează progresul în convorbirile de pace.

Abbas a răspuns că în trecut a existat un comitet mixt israelo-palestinian pentru a se face faţă incitării de ambele părţi, iar salariile plătite teroriştilor vin de la Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, nu de la Guvernul Palestinian.

La acest răspuns, Donald Trump a lovit cu pumnul în masă şi l-a avertizat pe Mahmoud Abbas.

Autoritatea Palestiniană primeşte fonduri de la ţări donatoare, inclusiv Statele Unite şi UE, din care o parte ajung cu titlul de cheltuieli pentru bunăstare socială la familiile celor condamnaţi pentru delicte de securitate.

Autoritatea Palestiniană de la Ramallah a plătit aproximativ 4 miliarde de dolari în ultimii 4 ani teroriştilor şi familiilor acestora – a declarat fostul şef de Divizie din Serviciul Militar de Informaţii, general de brigadă în rezervă Yossi Kupperwasser.

El a spus în Comisia Parlamentului Israelian pentru Relaţii Externe şi Apărare că fiecare deţinut palestinian condamnat pentru delicte de securitate şi terorism primeşte atât timp cât este în închisoare 3.360 de dolari în fiecare lună.

Când sunt eliberaţi, ei obţin o subvenţie echivalentă cu o funcţie de conducere în Autoritatea Palestiniană.

De asemenea, primesc un grad militar, în funcţie de numărul anilor petrecuţi în închisoare.