Trump “ordonă” trimiterea trupelor terestre în Siria pentru a lichida ISIS

Trump “ordonă” trimiterea trupelor terestre în Siria pentru a lichida ISIS

Departamentul Apărării SUA are în vedere trimiterea trupelor terestre în nodul Siriei pentru a grăbi înfrângerea Statului Islamic, pentru prima dată de la implicarea americanilor în conflict.

“Este posibil să trimitem soldaţi pe solul Siriei”, a dezvăluit un oficial al Departamentului de Apărare. Mai departe, acesta a recunoscut că decizia finală stă în mâna preşedintelui Donald Trump, care a ordonat în ianuarie ca reprezentaţii Apărării să propună mai multe planuri militare de acţiune în zonă, pentru a înfrânge combatanţii Daesh, în 30 de zile.

Această instrucţiune a preşedintelui limitează cercul opţiunilor militare americane în zonă, şi ar putea reprezenta motivul principal pentru care trupele terestre americane ar putea ajunge în Siria în câteva săptămâni, potrivit CNN.

Până în acest moment, doar anumite grupuri operaţionale ale armatei SUA s-au implicat în războiul din Siria, având rolul de a instrui şi pregăti miliţiile locale care luptau împotriva Daesh.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unităţile care vor fi trimise, sunt mult mai consistente numeric, şi necesită, în acelaşi timp, dublarea “debarcării” pe terenul Sirian cu alte unităţi armate de protecţie de sol şi în aer.

În acest moment, nu este cunoscută dimensiunea exactă a operaţiunii, dar scopul acesteia este de a asigura Turcia că forţele kurde, de la graniţa cu Siria, nu reprezintă o ameninţare pentru interesele Ankarei. Totuşi, mutarea s-ar putea face prin trimiterea trupelor în Kuweit, şi transportarea lor în Siria.

Obama a ajuns la Casa Albă în urmă cu 8 ani promițând să pună capăt intervențiilor militare americane din Irak și Afganistan. Cu toate acestea, Trump va moșteni conflictul care pare fără sfârșit din Afganistan și se va confrunta cu o reluare a luptelor în Irak care s-au extins și în Siria.

La începutul lui ianuarie, președintelui în exercițiu i s-au adresat întrebări despre persistența acestor conflicte la ceremonia de rămas-bun de la Pentagon.

"Domnule președinte, am fost în război pe toată perioada mandatelor dumneavoastră", a declarat Generalul Joseph Dunford, pe care Obama l-a ales în 2015 la șefia Statului Major. "E o perioadă mai lungă decât în timpul oricărui alt președinte", a continuat el.

Nu este ceea ce Obama și-a dorit sau a așteptat să se întâmple, însă, deși criticii îl acuză că nu a putut să pună capăt acestor conflicte, în timpul mandatului său numărul militarilor americani aflați pe fronturi în diverse zone ale lumii s-a redus.

Însă conflictele nu sunt nici de departe aproape de rezolvare.