Proaspăt nominalizatul șef al viitoarei administrații prezidențiale, Reince Priebus, susține că nu există nici un plan pentru înregistrarea musulmanilor de pe teritoriul Statelor Unite. Totuși, el a adăugat că administrația Trump „nu are de gând să excludă nimic”, atuncî când e vorba de imigrație.

Într-un interviu acordat duminică pentru CNN, Priebus a declarat:

„Acolo unde există terorism sistematic, acolo unde țările adăpostesc sau antrenează teroriști, vom suspenda temporar imigrația din aceste țări sau regiuni, până când va fi instaurat un sistem mai eficient de control.”

Întrebarea i-a fost adresată lui Priebus după ce un consilier politic al luiTrump, Kris Kobach, a afirmat săptămâna trecută că noua administrație ar putea avea în vedere instituirea unui registru pentru imigranții care sosesc din țările musulmane.

Reince Priebus a confirmat pentru CNN că americanii au tot dreptul să fie îngrijorați de imigranții care provin din lumea musulmană.

„Există unii oameni care aparțin acestei religii și de care ne temem”, a spus Priebus, referindu-se la islam.

„Nu credem în teste religioase și nici nu judecăm la grămadă o întreagă religie, însă, în realitate, vom încerca să identificăm problema și să suspendăm temporar venirile în Statele Unite din acele zone.”

Ulterior, Priebus a comentat la o altă televiziune, NBC, că Trump „crede că nici o religie în sine nu trebuie judecată ca un întreg”, însă „că există oameni care trebuie împiedicați să intre în țară”.

Întrebat și de NBC dacă un registru al musulmanilor mai este un scop politic al lui Trump, Priebus a răspuns:

„Uitați, nu am de gând să exclud nimic. Însă nu vom avea un registru bazat pe o anumită religie.”

Trump a cerut interzicerea intrării în țară a musulmanilor după ce doi soți din San Bernardino, California, a ucis 14 persoane într-un masacru săvârșit în numele ISIS.

La scurt timp după omorul colectiv, Trump a declarat:

„Până când vom fi capabili să identificăm și să înțelegem această problemă și amenințarea pe care o reprezintă, țara noastră nu poate fi victima unor astfel de atacuri îngrozitoare săvârșite de oameni care nu cred decât în Jihad și nu au nici un fel de rațiune sau de respect pentru viața omenească.”