Nu am ajuns la niciun acord aseară pe tema DACA. Securitatea masivă la graniță va trebui să fie un punct asupra căruia să cădem de acord, în schimbul consimțământului meu. Va fi supus la vot”, a scris Trump pe Twitter.

Tineri educați și realizați

„Zidul, care este în prezent renovat, va continua să fie construit”, a precizat președintele american. „Chiar vrea cineva să alunge din țară tineri educați și realizați, care au locuri de muncă, unii chiar în armată? Pe bune!…Ei au fost în țara noastră de mulți ani, și nu e vina lor – au fost aduși de părinți la o vârstă fragedă”, a explicat Trump.

În declarații scurte, acordate jurnaliștilor, ieri, Trump a mai spus: „Zidul va veni ulterior”, iar congresmenii republicani sunt „de acord” cu negocierile. „Lucrăm la un plan, vedem cum se va termina”, a precizat Trump, înainte de a pleca spre Florida, unde a vizitat orașele devastate de uraganul Irma. „Vom avea securitate întărită la graniță, în schimbul acestui program”.

Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell (republican), și președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan (republican), susțin planul președintelui.

Negocieri cu democrații

Donald Trump a luat cina, miercuri seara, cu liderul minorității din Senat, Chuck Schumer (democrat), și lidera minorității democrate din Senat, Nancy Pelosi (democrată), cu care a discutat pe această temă.

La finalul cinei, Pelosi și Schumer s-au grăbit să anunțe că au ajuns la un acord cu liderul de la Casa Albă, pentru a proteja DACA (Acțiunea de Apărare a Copiilor Sosiți în SUA) și pentru a spori securitatea la graniță, excluzând zidul, „ceea ce este acceptabil pentru ambele părți”.

Dacă Trump va renunța, temporar, la ideea cu construcția zidului, s-ar putea ajunge la un acord pe tema legii care protejează imigranții ilegali, intrați în SUA pe vremea când erau copii.

Săptămâna trecută, administrația Trump anunțase că programul inițiat în 2012, în timpul președintelui Barack Obama, se încheie în șase luni. „Nu voi tăia pur și simplu DACA, ci voi oferi Congresului o șansă de a acționa pe această temă”, a spus Trump.