Choe Son Hui, directorul general responsabil cu afacerile americane din MAE nord-coreean, a făcut aceste comentarii pentru jurnaliștii aflați la Beijing, în timp ce se întorcea acasă din Norvegia.

„Vom avea un dialog, dacă vor fi condițiile îndeplinite”, a spus ea, întrebată dacă Nordul se pregătește pentru convorbiri cu administrația Trump.  La întrebarea legată de discuții posibile cu guvernul sud-coreean, al noului președinte ales, liberalul Moon Jae-in, diplomata a răspuns: „Vom vedea”, notează Reuters. 

Comentariile responsabilei nord-coreene, care face parte de mult timp din echipa de negociatori pe teme nucleare, sunt făcute în contextul eforturilor internaționale de a face presiuni asupra Phenianului în privința programului nuclear. 

Președintele Donald Trump a avertizat, într-un interviu, la sfârști de aprilie, că „un conflict major, major” cu Nordul este posibil, dar preferă abordarea diplomatică a disputei privind programul nuclear și cu testarea rachetelor balistice. Ulterior, Trump s-a declarat „onorat” să-l întâlnească pe liderul nord-coreean, Kim Jon-un, în anumite condiții. 

Choe a fost în Norvegia pentru negocieri cu oficiali guvernamentali americani, potrivit presei japoneze. 

Și noul președinte sud-coreean, Moon, ales săptămâna aceasta, s-a declarat dornic să meargă la Phenian în anumite circumstanțe și a precizat că dialogul trebuie folosit în paralel cu sancțiunile, pentru a rezolva problema armelor nucleare ale Coreei de Nord. 

Coreea de Nord a desfășurat cinci teste nucleare, sfidând sancțiunile ONU și SUA, și dezvoltă programe de rachete cu rază lungă de acțiune, „pentru a se apăra de o eventuală agresiune a Amercii împotirva sa”.