Gestul președintelui american vine „ca un semn de bunăvoinţă”, în contextul în care negociatorii americani şi chinezi reiau discuţiile la începutul lunii octombrie, transmite Agerpres.

„La solicitarea vicepremierului Chinei Liu He şi în cinstea sărbătoririi, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoinţă, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creşterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 miliarde de dolari (de la 25% la 30%)”, a postat pe Twitter Donald Trump.

Preocupată să limiteze impactul războiului comercial asupra economiei, China anunţase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA.

Cele două mari puteri mondiale au pornit în martie 2018 un război comercial nemilos care s-a concretizat în impunerea reciprocă de taxe vamale asupra schimburilor bilaterale în valoare de sute de miliarde de dolari.

Toate rundele de negociere organizate până în prezent au fost sortite eşecului.

La începutul lunii mai, cele două părţi au fost pe punctul de a semna un acord comercial, dar discuţiile au fost întrerupte brusc după ce administraţia Trump a acuzat Beijingul că nu şi-a respectat toate angajamentele.