Evenimentul Zilei > International > Evaziune? Cum a reuşit Trump să evite plata oricărui impozit pe venit 8 ani din 10
Evaziune? Cum a reuşit Trump să evite plata oricărui impozit pe venit 8 ani din 10

Evaziune? Cum a reuşit Trump să evite plata oricărui impozit pe venit 8 ani din 10

Donald Trump ar fi pierdut mai mult de 1 miliard de dolari într-un deceniu. Aceste dezvăluiri ale New York Times intervin a doua zi după refuzul Trezoreriei Statelor Unite de a transmite Congresului declaraţiile fiscale ale preşedintelui.

Finanţele lui Donald Trump erau pe roşu între 1985 şi 1994, omul de afaceri newyorkez pierduse 1,2 miliarde de dolari într-un deceniu potrivit documentelor fiscale.

Potrivit anchetelor jurnalistice ale New York Times  ''sănătatea'' financiară a magnatului imobiliar şi a societăţilor sale era în epoca respectivă catastrofală. New York Times notează de asemenea că Trump a pierdut enorm de mulţi bani, însă a fost în măsură să evite plata oricărui impozit pe venit 8 ani din 10. Cu toate acestea, ziarul nu ştie dacă fiscul american a procedat după audit la recuperarea sumelor.

Informaţiile sunt ''extrem de inexacte'', potrivit avocaţilor preşedintelui

În 1985, Donald Trump a declarat, de exemplu, că a pierdut 46,1 milioane de dolari, mai ales cu cazinourile şi hotelurile sale. Diferitele sale afaceri au continuat să fie pe pierdere în fiecare an şi au dus la o sumă de 1,17 miliarde de dolari în cursul unui deceniu, scrie cotidianul.

NYT spune că n-a obţinut declaraţiile fiscale de la Donald Trump, ci le-a consultat graţie unei persoane care avea acces pe plan juridic la acestea. Cotidianul indică şi că acest deceniu nu este obiectul unei dispute dintre opozanţii democraţi şi cel de-al  45-lea preşedinte al SUA privind declaraţiile fiscale din ultimii ani.

Potrivit unui avocat al preşedintelui, întrebat de NYT:  informaţiile ziarului, à propos de declaraţiile fiscale ale preşedintelui şi afacerile datând de mai bine de 30 de ani, sunt extrem de inexacte''. În octombrie, ziarul se interesase deja de situaţia financiară a lui Donald Trump care ar fi primit mai mult de 400 de milioane de dolari de la rudele sale, în mare parte graţie manevrelor de evaziune fiscală.