Andrej Babis (63 de ani) este al doilea cel mai bogat om din țară și a făcut campanie electorală cu o platformă anti-sistem și eurosceptică.

După numărarea tuturor voturilor, mișcarea sa de centrul ANO (Da) a obținut aproape 30% dintre sufragii, aproape de trei ori mai multe decât principalul său rival.

Partidul Civic Democrat (centru-dreapta) și Partidul Piraților s-au clasat pe locul doi, respectiv trei, în scrutinul parlamentar de ieri, fiecare cu câte 10% din voturi.  Pirații debutează, astfel în Parlament, ocupând 22 de locuri, scrie BBC, citând AFP.

Prezența la urne a fost de aproape 61%.

Babis va deveni, așadar, premier, după negocierile pentru formarea coaliției de guvernare. El a declarat pentru Reuters că a invitat pe toată lumea la negocieri, dar nu este pregătit că cooperze cu exterma dreaptă, partuidul anti-UE, Partidul Libertății și nici cu Partidul Comunist sau Partidul Democrația Directă.

Andrej Babis și-a estimat averea la 4 miliarde de dolari, având afaceri în domeniul industriei chimice, al alimentației și al mass-media, dar a fost implicat și în numeroase scandaluri, printre care o inculpare pentru fraudă și acuzații de pe vremea când era, în timpul comunismului, agent de poliție.

El a declarat că nu va duce Cehia în zona euro, dar vrea ca țara să rămână în UE și va propune schimbări Consiliului European, pe probleme precum calitatea alimentelor și o soluție pentru migrațe.  

Actualul partener de coaliției al ANO, Social-Democrații, de centru-stânga (CSSD) au asistat la o adevărastă prăbușire a votului, devenind al șaselea partid ca importanță, ceea ce îl exclude de la viitoarea guvernare.

Democrații Civici au exclus și ei guvernarea alături de Babis. Extrema-dreaptă și extrema stângă au câștigat mai multe voturi în aceste alegeri.

Rezultatele arată așa: ANO (Da): 29.6%; Partidul Civic Democrat: 11.3%; Partidul Piraților din Cehia: 10.8%; Partidul Libertății și al Democrației Libere (SPD): 10.6%; Partidul Comunist din Bohemia și Moravia (KSCM): 7.8% și Social Democrații (CSSD): 7.3%.

Rezultatele obținute de SPD sunt remarcabile, având în vedere că formațiunea de extremă dreapta susține interzicerea islamului în cehia și liderul său a cerut ca cehii să-și plimbe porcii în apropierea moscheilor.

Partidele pro-europene și liberale au ieșit în pierdere de această dată.

Mesajul lui Babis către alegători: că doar el poate vindeca sistemul politic și economic al Cehiei, că doar el poate decapita hidra corupției, că doar el poate apăra interesele naționale ale cehilor – au fost auzite și receptate de public. Are nevoie, însă, de aliați, pentru că va avea doar 78 din 200 de mandate în Camera inferioară a Parlamentului, ceea ce nu-i oferă majoritatea de care are nevoie.  

Liderul Social Democraților, Bohuslav Sobotka, a fost șocat de rezultate: „Cum este posibil ca în cehia, în situația în care țara o duce foarte bine, suntem un stat sigur, stabil, am câștigat atât de multe în sfera socială în ultimii 4 ani, oamenii să se pronunțe în favoarea unor viziuni extremiste?”, s-a întrebat el.

Te-ar putea interesa și: