Luni și marți Mike Pompeo s-a întâlnit în totală discreție cu viitorii conducători ai UE: președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu viitorul președinte al Consiliului, Charles Michel, cu viitorul șef al diplomației europene, Joseph Borrell și cu noul președinte al Parlamentului European, David Sassoli.

Întâlniri cu actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu șefa diplomației, Federica Mogherin, nu au figurat în agenda lui Pompeo, scrie La Libre,

Vizita lui Mike Pompeo vine după puternice tensiuni din ultimii ani între Washington și Bruxelles pe teme precum relațiile comerciale (creșterea tarifelor la oțel și aluminiu), acordurile nucleare ale Iranului și schimbările climatice (denunțate de Washington) și altele.

„Ce vreau cu adevărat să încerc este să resetez relația, să pornesc cu dreptul cu noii lideri europeni”, a spus Sondland, intervievat de Politico.

Însuși președintele american Donald Trump s-a arătat pozitiv la ultimul summit al G7 de săptămâna trecută, la Biarritz (Franța).

„Ceea ce încercăm să facem este să creăm un mediu pentru o tranziție foarte lină, astfel încât, până când vor prelua funcțiile, să avem deja discuții. Negociez cu fiecare dintre acești patru lideri și simt deja relații UE-SUA foarte pozitive”, a mai spus diplomatul american.

Gordon Sondland, totuși, a dat asigurări că administrația Trump rămâne în Jean-Claude Juncker, cu Federica Mogherini și Donald Tusk și că va continua să coopereze cu ei până la sfârșitul mandatelor respective (31 octombrie pentru primele două, 30 noiembrie pentru al treilea), subiecte ca Iranul, NATO și inițiativele europene de apărare, China sau tehnologia 5G.

Te-ar putea interesa și: