Trump are un plan pentru a face din Gaza o Rivieră americană. Fără palestinieni
- Nicolae Comănescu
- 6 februarie 2025, 18:10

A spus-o de mai multe ori, însă puțini credeau că vorbește serios. Pentru a evita orice dubiu, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reiterat clar acest lucru la conferința de presă de la finalul întâlnirii de la Casa Albă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, primul conducător străin pe care l-a primit în acest al doilea mandat. Planul său de pace pentru Gaza este foarte simplu: din moment ce armata israeliană s-a ocupat deja de nivelarea Fâșiei, nu mai rămâne decât să-i „disloce” pe palestinienii care locuiesc acolo, s-o dea în folosinţă Statelor Unite (un fel de protectorat) și să construiască zgârie-nori în stilul Dubaiului, stațiuni luxoase cu vedere la plajele lungi ale Mediteranei cu servicii de același nivel.
Nu este o glumă, asigură el. Așa cum nu a fost o provocare - iar faptele o demonstrează - decizia de a-i încredințat lui Elon Musk pârghiile executivului lui, plasându-l în fruntea Departamentului pentru Eficiența Guvernamentală. Nici înghețarea finanțării pentru ajutorul umanitar în străinătate, închiderea agenției umanitare guvernamentale USAID, expulzarea în masă a imigranților ilegali, ordinul executiv de blocare a oricărui program federal de incluziune și diversitate, inclusiv cel al persoanelor cu dizabilități, nu au fost provocări. Trump a vorbit relaxat şi transparent despre toate acestea în timpul campaniei electorale. Cu excepția Gazei, despre care spusese că „planul său de pace”, avea să fie dezvăluit la timpul oportun. Care iată că a sosit. Un plan care va schimba istoria pentru totdeauna, a comentat Netanyahu.
Punctul unu al acestui plan: „Statele Unite vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza”. Acestea sunt cuvintele rostite de Trump. Controlul american asupra Gazei „va fi pe termen lung și va aduce stabilitate în Orientul Mijlociu”. SUA „se vor ocupa de curățarea bombelor și de reconstrucție”. Întrebat dacă vor fi dislocate trupe americane, președintele a răspuns: „Vom face ce este necesar”.
Punctul doi. „Palestinienii ar trebui să părăsească Gaza pentru totdeauna.” După aceea, „oamenii lumii, inclusiv palestinienii, vor trăi în Fâșie”.
Punctul trei: În cincisprezece ani Fâșia Gaza va fi reconstruită în totalitate. Și va fi foarte diferită de ceea ce era înainte. Practic, va semăna cu Florida sau Dubai. „Gaza va fi Riviera Franceză a Orientului Mijlociu”.
Punctul patru. În Fâșie vor prospera afacerile și bogăția, iar aceasta va fi o reședință sau destinație de vacanță pentru cei care își permit financiar.
Ultimul punct. Va fi nevoie de personal slab calificat la un cost mic. Însă deocamdată nu este clar dacă Trump se gândeşte la palestinieni pentru aceste joburi (în Qatar și Emirate cele mai umile și mai prost plătite locuri de muncă, chiar și în condiții cu adevărat de exploatare, sunt îndeplinite de imigranții pakistanezi și indieni).
Reacțiile opuse ale Israelului și Hamas
În mod previzibil, reacțiile Israelului și Hamas au fost imediate și diametral opuse. Netanyahu a fost vizibil mulțumit de întâlnirea cu Trump și a fost alături de el la conferința de presă. „Planul lui Trump pentru Gaza ar putea schimba istoria - a comentat -. Israelul va pune capăt războiului câștigându-l. Victoria Israelului va fi victoria Americii. Nu numai că vom câștiga războiul lucrând împreună, însă cu conducerea dumneavoastră, domnule președinte și parteneriatul nostru vom câștiga pacea” Netanyahu i-a mulțumit lui Trump și l-a numit „cel mai bun prieten al Israelului”. În ceea ce privește restabilirea relațiilor cu țările arabe, în centrul Acordurilor Avraam ale primei administrații Trump (blocate de masacrul din 7 octombrie și războiul ulterior din Gaza), acesta s-a declarat încrezător: „Pacea între Israel și Arabia Saudită nu este doar fezabilă, ci chiar se va întâmpla”.

Fașia Gaza. Sursă foto: X/Twitter
La Washington, premierul israelian a primit un miliard de dolari în arme noi, un plan foarte dur împotriva Iranului, ieșirea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, pe care Trump l-a numit „antisemit”, și oprirea definitivă a fondurilor americane pentru UNWRA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni pe care Tel Aviv-ul o acuză de coluziune cu Hamas.
Referitor la directiva împotriva Teheranului, Trump a spus că „este foarte dură”, explicând chiar că a ordonat „anihilarea” regimului de la Teheran, în eventualitatea în care acesta ar urma să-l asasineze.
Reacțiile opuse ale Israelului și Hamas
Extrema dreaptă mesianică din Israel se bucură, dar nu numai ea. Îndemnând premierul să lanseze cât mai curând planul american, fostul ministru Itamar Ben-Gvir (care a părăsit guvernul pentru că era împotriva armistițiului), a scris pe X: „Singura soluție pentru Gaza este încurajarea migrației locuitorilor săi. Când am repetat acest lucru în timpul războiului, râdeau de mine. Acum este clar.” Până și centristul Benny Gantz, liderul partidului de opoziție, Unitatea Națională, definește ideile lui Trump drept „creative, originale și interesante”: „El a demonstrat, nu pentru prima dată, că este un adevărat prieten al Israelului”.
Evident că Hamas nu a agreat declarațiile noului ocupant al Casei Albe. Purtătorul de cuvânt Abdel Latif al-Qanou a declarat: „Poziția rasistă americană se aliniază cu poziția extremei drepte israeliene în evacuarea poporului nostru și eliminarea cauzei noastre”. Un înalt oficial al grupului, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru Reuters că aceste declaraţii sunt „o rețetă pentru a crea haos și tensiune în regiune. Oamenii noștri din Fâșia Gaza - a adăugat el - nu vor permite ca aceste planuri să fie aprobate. Ceea ce este necesar este încetarea ocupației și agresiunii împotriva poporului nostru, nu expulzarea oamenilor de pe pământul lor”.
Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Abu Mazen, respinge „ferm” planul „de a-i transfera pe palestinienii în afara patriei lor”: „Nu vom permite să fie încălcate drepturile poporului nostru pentru care am luptat de zeci de ani și pentru care am făcut mari sacrificii”. De la Ramallah, liderul palestinian a cerut ONU să adopte măsuri „urgente” pentru a pune în aplicare rezoluțiile internaționale care recunosc dreptul palestinienilor de a se reîntoarce în patrie.
Reacțiile internaționale
Scuturi ridicate şi din partea diverșilor jucători regionali. Ministrul de externe al Arabiei Saudite a scris în X: „Arabia Saudită își va continua eforturile necruțătoare de a crea un stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est ca capitală și nu va stabili relații diplomatice cu Israelul dacă acest lucru nu se va întâmpla”. Ministrul egiptean de externe Badr Abdelatty a cerut Autorității Naționale Palestiniene să guverneze Fâșia Gaza.
Ministrul turc de externe a numit planul „inacceptabil”: „Problema deportării este o situație pe care nici noi, nici regiunea nu o putem accepta. Chiar și să te gândești la asta este o pierdere de timp, este greșit chiar să începi o discuție.” În ultimele săptămâni, Egiptul și Iordania au respins propunerea americană de a-i primi pe palestinieni.
Ministrul de Externe și viceprim-ministrul, Antonio Tajani, este precaut: „În ceea ce privește evacuarea populației civile din Gaza, răspunsul din Iordania și Egipt a fost negativ, așa că mi se pare un plan destul de dificil”. În ceea ce privește restul planului lui Trump, el a spus: „Nu trebuie să comentez declarațiile. Când va exista o propunere operațională, vom vedea dacă putem comenta asupra ei”. Italia, a amintit el, este pentru soluția „două state”: „Am spus că suntem gata să trimitem soldați italieni pentru o misiune de reunificare a Fâșiei Gaza cu Cisiordania”.
Franța și-a reiterat „opoziția față de orice transfer forțat al populației palestiniene din Gaza, care ar reprezenta o încălcare gravă a dreptului internațional, un atac la aspirațiile legitime ale palestinienilor, dar și un obstacol puternic în calea soluției celor două state și un factor de destabilizare pentru partenerii noștri apropiați, care sunt Egiptul și Iordania, precum și întreaga regiune”. Viitorul Gazei, continuă nota de la Quai d'Orsay, „trebuie să aibă loc nu în perspectiva controlului de către un stat terţ, ci în cadrul unui viitor stat palestinian, sub egida Autorităţii Palestiniene. Hamas trebuie să fie dezarmat și să nu aibă niciun rol în guvernarea teritorială. Franța își va continua opoziția față de colonizare, contrară dreptului internațional, și față de orice dorință de anexare unilaterală a Cisiordaniei”.
Identică poziţia Germaniei: „Gaza, ca și Cisiordania și Ierusalimul de Est, aparține palestinienilor”.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / .avvenire.it