Evenimentul Zilei > International > Trump: Acordul NUCLEAR cu Iranul este „NEBUN” şi „RIDICOL” . Macron insistă ca SUA să nu retragă PACTUL
Trump: Acordul NUCLEAR cu Iranul este „NEBUN” şi „RIDICOL” . Macron insistă ca SUA să nu retragă PACTUL

Trump: Acordul NUCLEAR cu Iranul este „NEBUN” şi „RIDICOL” . Macron insistă ca SUA să nu retragă PACTUL

Macron îndeamnă SUA să nu se retragă din acordul nuclear cu Iranul deşi Donald Trump a declarat că este „nebun" și „ridicol" acest acord spunând că Iranul va avea "probleme mai mari" dacă va relua programul său nuclear.

În baza acordului, care a fost făcut de președintele Barack Obama, Iranul și-a limitat programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiunile internaționale. Trump a descris acordul ca fiind "cea mai gravă afacere din istorie", dar restul lumii este preocupată de faptul că dezmembrarea acordului va face ca Iranul să dezvolte cele mai terifiante arme din lume, notează express.co.uk.

Președintele american, care consideră că acordul Iranului este prea indulgent și că ar trebui să fie impuse sancțiuni mai mari, a avertizat Iranul împotriva reluării programului nuclear pe care a convenit să îl contracareze într-o înțelegere internațională din 2015.

Trump a spus: "A fost nebun. Ridicol. Ar fi trebuit să nu fi fost niciodată făcut. Dar vom vorbi despre asta.  Știu că președintele vrea să-mi vorbească despre asta.  "Dacă își repornește programul nuclear, vor avea probleme mai mari decât au avut vreodată".

Macron a declarat că  discuțiile cu Trump fac posibilă elaborarea unui nou acord privind Iranul.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va pleca în SUA la sfârșitul acestei săptămâni pentru al îndemna pe dl Trump să mențină acordul cu Iranul. Trump a stabilit un termen limită pe 12 mai pentru a "remedia deficienţeţele groaznice" ale acordului cu Iranul.  Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat: "Este esențial să-l menținem pentru a evita proliferarea. În această perioadă când vedem riscurile cu Coreea de Nord, trebuie să ne menținem această linie ".

Relațiile dintre Iran și SUA au scăzut de când Trump a preluat mandatul la începutul anului trecut.  Pactul internațional dintre Iran, Marea Britanie, SUA, Rusia, Franța, China și Germania a fost convenit în 2015 și vizează limitarea puterii nucleare a Teheranului.  Iranul, alături de Rusia, susține regimul Assad și amenință Occidentul cu represalii după ce au luat măsuri militare în Siria. Trump a declarat, de asemenea, în cadrul întâlnirii cu președintele Macron: "Se pare că, indiferent unde te duci în Orientul Mijlociu, Iranul se află în spatele lui.  "Am făcut această afacere teribilă, dar o vom discuta".