Tricouri româneşti pentru Middlesbrough

Tricouri româneşti pentru Middlesbrough

De cinci ani, angajatele unei fabrici din Curtea de Argeş fac echipament sportiv pentru cluburi din Anglia şi Italia.

La Fabrica Ereea din Curtea de Argeş, cele câteva sute de croitorese angajate confecţionează zilnic în jur de 8.000 de tricouri, şorturi şi treninguri pentru cluburi de fotbal renumite din Europa. Printre echipele ai căror jucători îmbracă echipamentul confecţionat în Argeş se numără Middlesbrough, din Marea Britanie, şi FC Parma, din Italia. „Produsul trebuie să fie perfect“ Într-o hală imensă, sulurile de material se transformă, sub ochii atenţi şi mâinile dibace ale lucrătoarelor, în tricouri, şorturi sau treninguri, care iau drumul Marii Britanii sau al Italiei.

Zumzetul discret al maşinilor de cusut este acoperit, din când în când, de râsetele croitoreselor, care între două reţete de prăjituri mai comentează şi meciul echipei naţionale cu Franţa, de luni seară. „Totul este automatizat, iar controlul final este extrem de dur. Nu trebuie să existe nicio greşeală, produsul trebuie să fie perfect“, spune Aron Mogoiu, iar femeile din secţie îl aprobă.

În fiecare zi, la Curtea de Argeş se fac 8.000 de produse, de la treninguri până la tricouri şi şorturi. „În 10 ani, de când lucrăm, nu ştiu câte milioane sau miliarde de produse am făcut. Avem 180 de modele şi lucrăm pentru echipe de fotbal din toată Europa“, se laudă directorul Mogoiu.

Printre marile echipe de fotbal îmbrăcate de croitoresele de la Curtea de Argeş se numără celebrele cluburi de fotbal Middlesbrough (Marea Britanie), FC Parma şi Modena (Italia), dar şi echipe mai puţin cunoscute, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor fabricii.

Tricouri norocoase pentru străini Elena Danciu face echipament sportiv de 10 ani. „Sinceră să fiu, nu mă pricep la fotbal foarte bine şi nici nu îmi place foarte tare. Se mai uită soţul meu şi mă întreabă: «Ia vezi, ai cusut tu vreun tricou de la ăştia?»“, povesteşte amuzată Elena Danciu, în timp ce inspectează cu ochi critic un tricou galben. Maria Bădulescu lucrează la fabrică de numai trei luni, dar s-a integrat foarte bine.

„Uneori am emoţii când cos un echipament. Mă gândesc, aşa, oare cine va purta bluza asta, pe unde o să o rupă, pe ce stadion, cine o fi acela, vreun fotbalist mare...“, mărturiseşte Maria, în timp ce coase la maşină o bluză albastră. Femeia spune că nu ştie unde o să ajungă bluza cusută de ea, dar e convinsă că îi va purta noroc celui care o va îmbrăca. „Au rezistat bine, nu s-a rupt niciunul“ Atât croitoresele, cât şi directorul fabricii îşi amintesc cu emoţie de meciul dintre Steaua şi Middlesbrough, din Liga Campionilor. „Când Steaua a jucat cu Middlesbrough, englezii au purtat echipamente făcute de noi. Ne-am uitat la meci, la cum au jucat, dar şi la tricouri. Au rezistat bine, nu s-a rupt niciunul“, spune directorul Aron Mogoiu.

Violeta Pătru e una dintre angajatele fabricii care are microbul fotbalului în sânge, iar meciul cu pricina i-a rămas bine întipărit în memorie. „Mie îmi place fotbalul. Mă uit cu bărbatul meu la meciuri şi parcă mă simt, aşa, nu ştiu cum să vă zic, când văd tricouri făcute la noi. Acum, cu campionatul acesta, e jale. Stăm toată seara cu ochii pe televizor“, spune Violeta, spre amuzamentul colegelor de muncă. TRADIŢIE

Zece ani de confecţionat echipament Aron Mogoiu şi-a înfiinţat firma în urmă cu 10 ani, iar în 2003 italienii de la Ereea, cu care colabora, au preluat afacerea şi au inaugurat noua fabrică de echipamente sportive.

„Ne-au preluat, iar firma este acum a lor. Aici lucrează 400 de salariaţi şi mai avem două secţii în două comune, la Cepari şi la Ciofrângeni. Facem echipament sportiv pentru handbal, baschet şi, bineînţeles, fotbal“, spune directorul fabricii. 8.000 de tricouri, şorturi şi treninguri sunt confecţionate zilnic la fabrica Ereea din Curtea de Argeş

Ne puteți urmări și pe Google News