Un tribunal din Turcia pune frână construirii canalului Istanbul - proiectul „nebunesc” al lui Erdogan

Un tribunal din Turcia pune frână construirii canalului Istanbul - proiectul „nebunesc” al lui Erdogan

Un tribunal din Turcia a admis o plângere depusă de opoziție împotriva costisitorului proiect de construire a Canalului Istanbul promovat de Recep Tayyip Erdogan.

Un tribunal din Turcia a admis o plângere depusă de opoziție împotriva costisitorului proiect de construire a Canalului Istanbul promovat de Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan nu-și mai poate construi canalul mult visat

Erdogan nu-și poate construi mult visatul canal la Istanbul. Sursa Foto- Dreamstime

Erdogan nu-și poate construi mult visatul canal la Istanbul. Sursa Foto- Dreamstime

Este o evoluţie nefavorabilă pentru cel mai recent proiect public major al președintelui turc. Primăria metropolitană a Istanbulului, controlată de opoziția kemalistă, a intentat un proces împotriva traseului canalului și a planului de sistematizare urbană propus de administraţia Erdogan, argumentând că proiectul ar provoca daune ireparabile asupra unor terenuri agricole, păduri și rezerve de apă și ar îngreuna şi mai mult traficul, sporind ambuteiajele.

Tribunalul administrativ nr. 11 din Istanbul a blocat toate planurile legate de proiectul canalului, inclusiv cele legate de crearea unui nou oraș, „Yenişehir”, la periferia Istanbulului, motivându-şi hotărârea pe baza identificării unei serii de deficiențe și nereguli cum ar fi determinarea imprecisă a populației noului oraș aflat în plan de construire, încălcarea legislației cimitirelor și justificări neclare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul de resort poate depune însă contestație împotriva hotărârii.

O lovitură pentru Erdogan

Această evoluţie este interpretată ca fiind o lovitură pentru Erdogan, care visează ca acest proiect „nebunesc”, așa cum este caracterizat acest canal estimat la 15 miliarde de dolari, să devină o rută alternativă pentru nave cu scopul de a reduce presiunea asupra  aglomeratei strâmtori Bosfor.

Oponenții proiectului subliniază impactul potențial asupra mediului, invocând îngrijorarea că proiectul ar putea declanșa o cursă frenetică a construcţiilor care ar creşte şi mai mult populația Istanbulului care în prezent numără 16 milioane de locuitori.

Primarul Istanbulului – și un posibil viitor adversar al lui Erdogan, potrivit presei turce și susținătorilor săi – se opune ferm proiectului, caracterizându-l drept „un proiect sinucigaş”.

Erdogan

Tayyip Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un „proiect sinucigaș”, respins de primarul orașului Istanbul

„Așa cum am promis, Primăria Metropolitană din Istanbul (IMM) este custodele spațiilor verzi din Istanbul. Contestaţia noastră împotriva construirii Canalului Istanbul a fost validată. Tribunalul Administrativ nr. 11 din Istanbul a anulat planul pentru rezervorul Yenisehir”, a scris Imamoglou pe platforma X.

Proiectul, care va necesita o finanțare uriașă dacă, în cele din urmă, va fi aprobat, este probabil să domine campania electorală pentru alegerile locale din luna martie, unde Imamoglu se va confrunta cu opţiunea lui Erdogan pentru primăria Istanbul, fostul ministru al mediului Murat Kurum, care este un susținător ferm al construcției canalului.

Erdogan, după cum a remarcat presa internațională, a investit zeci de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în ultimele două decenii pentru a-şi asigura sprijinul majorității alegătorilor turci.

Iefimerida Traducerea: Carolina Ciulu/RADOR RADIO ROMÂNIA/cciulu/czaharia