”Parlamentul României a fost sesizat cu un paradox constituțional. Am primit un proiect de lege care este o copie aproximativă a decretului stării de urgență, care se numește astăzi lege. De ce ne aflăm într-un paradox? Pentru că acest guvern vrea ca în 3 zile să restrângem drepturi și libertăți și să salvăm țara de la o epidemie, deşi a condus în toată această perioadă în România fără să aibă o idee clară despre ceea ce trebuie să facă.

Din cauza incompetenței acestui guvern, noi suntem obligaţi să salvăm țara de la epidemie şi să apărăm libertățile și drepturile românilor. Iată, acum, acest parlament, într-o singură zi, de foarte multe ori apostrofat de președintele Iohannis, este astăzi cel care se gândește la binele românilor. Doar din cauza incompetenței Guvernului PNL s-a ajuns astăzi la acest haos”, a spus Cazanciuc. Acesta acuză guvernul că ”nimeni nu știe ce vrea” și că ”Nimeni nu știe nimic despre ce va urma”.

Practic, urmează trei zile fără restricții, iar acestea vor arunca țara în haos, a punctat Cazanciuc. ”Nimeni nu știe nimic despre ceea ce va urma. Au avut la dispoziție trei săptămâni să vină cu un proiect de lege, clar care să intre în vigoare în timp util. Nu au făcut acest lucru şi au creat singuri posibilitatea de a avea un interval de 3 zile, fără niciun fel de reglementare. Nu putem să nu ne întrebăm ce se poate întâmpla timp de trei zile, în care practic nu vor exista reguli pentru protecție.

Din păcate, se poate ajunge la adevărate tragedii în perioada următoare, din cauza iresponsabilității guvernului liberal. Şi nu e vorba doar de reguli ce trebuie respectate în continuare pentru sănătatea și siguranța oamenilor, ci despre măsurile sociale, economice, care sunt aplicabile, potrivit legii, doar în starea de urgență, de alertă, cum ar fi regimul aplicabil șomerilor sau școlile online.

Singurul lucru de care s-a preocupat guvernul a fos de a-şi crea condiţiile pentru a continua ceea ce au făcut în starea de urgență: achiziții publice fără transparență, numirea oamenilor de partid în funcții fără pregătirea necesară și mai ales fără concurs”, a mai punctat Cazanciuc.

Acesta a explicat ce se poate întâmpla în continuare: ”Guvernul poate să facă un nou abuz, să restrângă drepturi și libertăți, președinte Klaus Iohannis poate prelungi starea de urgență cu câteva zile. Se pot găsi soluții ,dar ele sunt în cazul de față în afara unui cadru constituțional”.

Marea problemă a proiectului de lege este că nu vorbește, concret, de realitatea românească în pandemie. ”Din păcate nota de fundamentare a acestui act normativ nu conține un studiu care să arate clar câți români au fost testați, câți sunt infectați, câți pot fi afectați în continuare.

De aici și amendamentele propuse. (…) Nici azi reprezentanții guvernului nu sunt în stare să ofere populației și Parlamentului, date certe pe baza cărora au propus aceste măsuri”, a mai declarat președintele interimar al Senatului. Acesta a arătat și că: ”Se poate ajunge la adevărate tragedii în perioada următoare. Din cauza iresponsabilității guvernului liberal.

E vorba de măsurile sociale, economice, aplicabile potrivit legii doar în stare de urgență sau alertă  –  măsuri aplicate șomerilor, școli online”, a punctat social-democratul. Acesta acuză guvernul că în această perioadă ”singurul lucru de care s-a preocupat” au fost achizițiile fără licitații și numiri politice în funcții”.

Guvernul a trimis luni Parlamentului, pentru dezbatere și vot, un proiect de lege cu măsurile din starea de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă. Comisia Juridică a senatului a adus modificări substanțiale proiectului guvernamental.