TREI PERICOLE ascunse ale aerului condiţionat. Ce înseamnă "sindromul clădirii bolnave"

TREI PERICOLE ascunse ale aerului condiţionat. Ce înseamnă "sindromul clădirii bolnave"

Cel mai frecvent efect este "sindromul clădirii bolnave". În plus, puteţi face infarct la trecerea bruscă de la rece la cald.

Pe lângă faptul că se confruntă des cu simptome ale infecţiilor respiratorii (rinite, dureri în gât, congestie), persoanele care petrec mult timp în încăperi ventilate artificial îşi pierd din imunitate şi devin vulnerabile în faţa bolilor. Iată pericolele la care vă expuneţi când faceţi abuz de aer condiţionat. 1. MOARTE SUBITĂ Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în şoc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar şi persoanele sănătoase pot avea dificultăţi de respiraţie. "Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare. Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator. Pericolul e şi mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din maşină", avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru. 2. "SINDROMUL CLĂDIRII BOLNAVE" Despre acest sindrom s-a vorbit prima dată în 2004, în urma unui studiu publicat în "International Journal of Epidemiology", conform căruia persoanele care lucrează în clădiri de birouri cu aer condiţionat se confruntă cu simptome ale infecţiilor respiratorii într-o măsură mai mare decât cei care nu lucrează în astfel de spaţii. Acestea includ dureri de cap, în gât şi în piept, tuse, strănut, oboseală, dificultăţi respiratorii, uscarea mucoaselor şi congestia sinusurilor. Aceste stări se ameliorează când părăsiţi încăperea. "Probleme apar atât de la curenţii de aer rece, cât şi din cauza faptului că persoanele care lucrează nonstop în aceleaşi condiţii de temperatură şi umiditate îşi pierd capacitatea de adaptare la variaţii, iar imunitatea lor scade", adaugă medicul Ciubotaru. De asemenea, aparatele de aer condiţionat găzduiesc bacterii periculoase, precum Legionella. Aceasta poate provoca legioneloză, o boală ce se manifestă cu dureri de cap, oboseală, greaţă, febră şi dureri toracice şi care, netratată la timp, poate fi fatală. 3. ÎNGRĂŞARE Pe lista factorilor care contribuie la îngrăşare se numără, mai nou, şi aerul condiţionat. Oamenii care petrec mult timp în spaţii cu temperaturi constante au o tendinţă mai mare de îngrăşare, întrucât organismul nu mai depune efort pentru a se adapta variaţiilor, este concluzia unor cercetători americani citaţi de ABC News. "Reglarea termică nu necesită arderi de calorii semnificative, însă alături de un regim alimentar nesănătos, sedentarism etc., aerul condiţionat poate contribui la îngrăşare", e mai rezervat medicul român. Cum folosiţi corect aerul condiţionat Pentru a preveni problemele de sănătate, respectaţi recomandările medicilor:

  • Aveţi grijă ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de cinci grade. Sunt recomandate valori între 21 şi 25 de grade Celsius;
  • Reglaţi aparatul astfel încât aerul să nu sufle direct, mai ales asupra capului;
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi lunar filtrele aparatelor de aer condiţionat cu produse antibacteriene şi antifungi;
  • Schimbaţi filtrele aparatului la două-trei luni sau chiar mai des dacă aveţi şi animale de companie şi multe plante în casă.