Travolta isi schimba sexul in filmul "Hairspray"

Travolta isi schimba  sexul in filmul "Hairspray"

John Travolta joaca in "Hairspray" rolul Ednei Turnblad, o mama excesiv de protectoare.

Premiera americana s-a bucurat de succes. Filmul va ajunge pe ecranele din tara pe 24 august.

Filmele in care barbatii interpreteaza roluri feminine au avut intotdeauna succes. Cand ai fost idol pentru milioane de adolescenti, un star de actiune dur, ai dansat cu Diana, printesa de Wales, si ai fost nominalizat la doua Premii Oscar, pare dificil cand cineva iti cere sa interpretezi o mama excesiv de protectoare, fiind imbracat intr-o rochie foarte mare.

John Travolta s-a gandit 14 luni inainte de a accepta un asemenea rol. Decizia a fost insa una buna, pentru ca a creat o Edna Turnblad dulce si adorabila, care canta, danseaza si este indragostita de sotul ei (interpretat de vechiul sau prieten, Christopher Walken), in cea de-a treia ecranizare a musicalului lui John Waters, „Hairspray”. Distributia este una de exceptie, cu John Travolta, Christopher Walken, Michelle Pfeiffer, Queen Latifah in rolurile principale

Ne puteți urmări și pe Google News

Nebunia dansului din anii ‘60

Povestea se petrece in Baltimore, in anii ‘60, iar actiunea se concentreaza asupra Ednei si a lui Wilbur Turnblad, dar si asupra fiicei lor, Tracy (rol interpretat de Nikki Blonsky).

Tracy Turnblad declara ca isi iubeste orasul, canta si danseaza mai bine decat copiii de la o emisiune TV locala, „The Corny Collins Show”, un show cu „adolescenti cu dinti perfecti si fete frumoase”.

Singura ei dorinta este sa participe la celebra emisiune. Din intamplare, Collins, vedeta show-ului, o vede dansand la liceu si ii propune sa se inscrie la un concurs care descopera  tinerele talente. Sansa ei apare atunci cand una dintre dansatoarele emisiunii se accidenteaza. Nimeni  nu o sustine insa, nici chiar mama ei, Edna, care este convinsa ca o persoana durdulie, cu forme generoase ca Tracy, nu are ce cauta intr-un serial de televiziune.

John Travolta, intr-o postura inedita Doamna Turnblad are o slabiciune pentru rochiile roz, pentru sotul ei si mai poarta si marimea XXL la sutien. Edna are un secret -  este barbat. Mai precis, rolul feminin din „Hairspray” a fost mereu interpretat de un barbat: in ecranizarea din 1988, de travestitul Divine, iar in spectacolele de pe Broadway, de Harvey Feirstein.

Pentru aceasta noua versiune, pe care producatorii Neil Meron si Craig Zadan o descriu ca fiind o reinventare bazata pe musicalul de pe Broadway, l-au avut intotdeauna in vizor pe John Travolta, caruia musicalurile ii sunt familiare. „Grease” este unul dintre cele mai bune productii de profil in care a jucat, iar „Febra de sambata seara” contine scene fascinante de dans.

„Cand mi-au cerut sa fiu Edna Turnblad am spus: „De ce eu? Ce te face sa crezi ca as fi femeia perfecta?”. Mi-a luat un an si doua luni pana m-am hotarat. A fost o decizie grea”. Travolta a fost convins in cele din urma de viziunea si pasiunea regizorului Adam Shankman: „Practic, mi-a spus: „Acest film este foarte important pentru mine, iar daca nu iese bine, voi muri”.

Atunci mi-am zis ca trebuie neaparat sa lucrez cu el, pentru ca musicalurile au succes doar cand toata lumea este implicata trup si suflet”, a spus el pentru publicatia britanica „The Daily Telegraph”.

In pielea personajului Travolta a dorit sa creeze un personaj cat mai credibil si a respins cateva versiuni initiale ale rochiei pe care trebuia s-o poarte. „Sa interpretez rolul Ednei a fost amuzant”, spune actorul. „M-au lasat sa joc. Asta este diferenta intre a fi minunat si a nu-ti face placere sa interpretezi. La un moment dat m-am simtit depasit pentru ca nu stiam cum trebuie sa joace un barbat imbracat in rochie. Mi-am spus ca este o comedie si trebuie sa fiu amuzant”.

Pentru Travolta nu a fost usor sa fie imbracat in rochie: „Sa port acel costum a fost ingrozitor pentru ca a fost extrem de cald. Stiam de la Robin Williams (care a jucat in „Doamna Doubtfire”) si de la Martin Lawrence (din  „Acasa la Coana Mare”) ca este un cosmar. Este ca si cand ai avea sapte straturi de haine inconfortabile. Nu stiu cum pot femeile sa indure tocurile. Mi-a fost greu sa dansez, dar pana la urma, am reusit.

Disconfortul era uimitor, iar cand am renuntat la costum a fost ca si cand as fi scapat de la inchisoare”, a declarat Travolta pentru publicatia „Daily Mail”.

Intr-un interviu acordat ziarului britanic „The Daily Telegraph”, actorul spunea despre rolul sau: „Nu mi se pare real s-o faci pe Edna cat un frigider. Le-am spus s-o faca atat de mare cat vor daca are talie si este draguta, pentru ca va fi interesanta, plina de farmec si agreabila. Mi-am dorit ca oamenilor sa le faca placere s-o priveasca; grotesca nu este amuzanta. Trebuia sa ma asigur ca pot fi convingator ca femeie. Mi-am amintit de performantele unor doamne celebre din lumea teatrului si a filmului, dar si din familia mea. Am folosit modele precum Sophia Loren, Anita Ekberg, Elizabeth Taylor, femei cu forme voluptuoase”.

O noua perspectiva asupra femeilor

In urma rolului pe care l-a interpretat, Travolta si-a schimbat perceptia asupra persoanelor de sex opus: „Am realizat puterea pe care o are o femeie. Nu am fost una in adevaratul sens al cuvantului, dar am avut iluzia si cred ca am fost tratat in mod diferit - cu curtoazie, cu flirt. „Ce faci Edna?”, „Sunt bine, dar tu?”. Nu stiam cum sa raspund la toate astea. Femeile au o putere despre care nu stiam nimic”.

La 53 de ani, Travolta reuseste sa intre in pielea personajului. Filmul si Travolta abunda de energie. Dupa cum a spus actrita Nikki Blonsky: „E o sansa unica ca John Travolta sa-ti fie mama. Viata nu-ti poate oferi mai mult de-atat”.

„Eu sunt norocoasa” Cazul lui John Travolta care interpreteaza un rol feminin nu este singular, iar filmele de acest gen au avut mereu succes. Atat timp cat femeile au purtat rochii, barbatii le-au imprumutat in cinematografie pentru un plus de umor: „Toate au fost un succes”, a spus Craig Zadan, producator executiv „Hairspray”. „Publicului ii place ideea ca barbatii sa joace roluri feminine.

Travestirea este o marca a comediei”, spune el, citat de „Newsweek”. Exemplele in acest sens nu sunt putine. In filmul „Unora le place jazzul”, ecranizat in urma cu 48 de ani, Tony Curtis si Jack Lemmon se travestesc in femei pentru a pleca in turneu cu o orchestra ca sa scape de razbunarea mafiei, iar in „Tootsie”, Dustin Hoffman face acelasi lucru.

„Am sa-ti marturisesc ceva”, ii spune Jerry (Jack Lemmon) lui Joe (Tony Curtis) intr-o secventa celebra din „Unora le place jazzul”: „M-am logodit”, „Felicitari! Cine este norocoasa?”, „Eu sunt!”. Martin Lawrence, in „Acasa la Coana Mare”, urmeaza traditia si este obligat sa imbrace haine feminine pentru un rol de „politist sub acoperire”, iar Robin Williams, in „Doamna Doubtfire”, se transforma in dadaca pentru a petrece mai mult timp cu  propriii copii.

PROFIL

Portretul, pe scurt

> Influentat. „Am vrut sa apelez la John Travolta pentru ca este un actor de prima clasa. A crescut influentat de multe femei, asa ca a folosit imaginea mamei si a surorilor lui pentru a intra in pielea personajului” - Adam Shankman, regizor.

> Sfatuitor. „A avut grija de mine in mod constant. Mi-a dat sfaturi bune pentru cariera, mi-a spus sa fiu atenta la capcanele din industria filmului si sa-mi traiesc viata”- Nikki Blonsky, actrita.

> Natural. „Este de un calm iesit din comun. Se poate vorbi foarte usor cu el si are marea calitate de a putea rade de el insusi” - John Hiscock, jurnalist „The Daily Telegraph”.

> Curajos. „Fiecare miscare a sa reflecta un mod particular de a-si studia abilitatile si un mod particular de a le exploata cat mai eficient. De aceea, incercarile de a calca peste sexualitatea si religia sa si a o juca pe Edna nu este numai o decizie grea, ci si contradictorie pentru stilul si spiritul din „Hairspray”„ - Jesse Green, „New York Times”.

> Profesionist. „In spatele miscarilor de dans din „Grease”, „Febra de sambata seara” sau „Urban Cowboy”, talentul lui Travolta de a crea personaje si de a le face memorabile a fost o revelatie in filme, fie ca au fost musicaluri sau nu” - Jesse Green, „New York Times”.

> Talentat. „Exista oameni aici care pot canta si dansa mai bine decat tine. Dar nimeni nu are atata umor. Nu pot sa-ti rezist. Esti contagios. Te voi angaja pentru ca imi place sa te privesc” - producatorul piesei de teatru „Jesus Christ Superstar” despre Travolta.

> Apreciat. „Este o sansa unica pentru mine ca John Travolta sa-mi fie mama. Viata nu-ti poate oferi mai mult de-atat”, Nikki Blonsky, actrita.

BIOGRAFIE

John Travolta este pilot de avion si rege la Hollywood > S-a nascut pe 18 februarie 1954, in New Jersey, Statele Unite.

> Filmele care i-au adus titlul de rege la Hollywood au fost „Grease” si „Febra de sambata seara”, din anii ‘70.

> Pentru rolul din „Febra de sambata seara” a luat lectii de dans noua luni.

> A fost nominalizat pentru doua Premii Oscar („Febra de sambata seara” si „Pulp fiction”) si pentru un Glob de Aur („Pulp Fiction”).

> A jucat in filme precum „Operatiunea Broken Arrow”, „Orasul nebun”, „Cod de acces: Swordfish”, „Basic-Instructia”, „Cantec de iubire”, „Oamenii focului”, „Justitiarul”, „Gasca nebuna”.

> Este casatorit cu Kelly Preston, din 1991, cu care are doi copii - Jett, in varsta de 15 ani, si Ella Bleu, 7 ani.

> Are un avion personal, un  Boeing 707, si este calificat sa-l piloteze.

> A lucrat si ca muzician si a inregistrat cateva albume, precum „Travolta Fever” (1978).