Sucul de lămâie şi sarea grunjoasă albesc dantura, dacă nu ai carii.
Folosite de trei ori pe săptă- mână, praful de cretă, sucul de lămâie şi sarea grunjoasă pot reprezenta metode mai ieftine şi mai la îndemână de albire a dinţilor decât tratamentele chimice disponibile în cabinetele stomatologice. Specialiştii îţi atrag atenţia însă că nu trebuie să ai nicio carie înainte de a începe tratamentul. Altfel, rişti să-ţi strici dinţii. Pudră abrazivă şi lămâie În trecut, pentru albirea dinţilor se folosea pudra de cretă. Astăzi, aceasta poate fi înlocuită cu o pudră specială, abrazivă, care se găseşte în plafare sau farmacii. „Cu acest praf se freacă dinţii foarte bine. Pe urmă se tamponează cu suc de lămâie, se lasă cinci minute, după care se clăteşte cu apă, pentru scă- derea acidităţii“, te învaţă secretul unor dinţi albi, obţinuţi prin metode naturale, Ovidiu Bojor, doctor farmacist, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale.
O altă metodă de albire poate fi combinarea sucului de lămâie cu bicarbonat de sodiu. La cinci minute după ce ai tamponat dinţii cu suc de lămâie, aplică bicarbonatul de sodiu, care, la fel ca apa, are rolul de a neutraliza PH-ul devenit acid sub acţiunea lămâii. Un astfel de PH nu ar face decât să dizolve calciul din dinţi. Sarea, bună pentru gingii Şi sarea grunjoasă este bună, atâta timp cât o pisezi. „Înainte de astfel de tratamente, trebuie să mergi la stomatolog, pentru a te asigura că nu ai nicio carie. Orice mică fisură în dinte se va transforma într-o carie sub acţiunea acestor tratamente“, te avertizează fitoterapeutul. Sarea mai este bună şi pentru tratarea parodontozei. „Bicarbonatul şi sarea sunt benefice pentru sănătatea gingiilor“, explică doctorul Bogdan Bader, chirurg principal bucofacilo- maxilar la „BB Clinic“.
Stomatologul nu recomandă însă albirea dinţilor cu sare, bicarbonat sau lămâie. „Acestea sunt metode empirice, necontrolate. Acidul citric din lă- mâie poate duce la o demineralizare u- şoară a smalţului“, spune stomatologul. Albirea, la stomatolog Albirea dinţilor sub atenta supraveghere a unui stomatolog este mai sigură, spun medicii. „Pentru rezultate mai bune, noi combinăm albirea cu o lampă specială, făcută în cabinet, cu aplicarea de gel, pe dinţi, acasă“, spune doctorul Bogdan Bader. Albirea cu lampa constă în aplicarea unei substanţe active direct pe dinte, care se activează cu o lumină specială.
Este nevoie de două-trei şedinţe, în funcţie de culoarea la care vrei să ajungi. Acasă, poţi să-ţi albeşti dinţii cu un gel special, care se pune într-o gutieră (mulaj special al dinţilor). Gelul trebuie lăsat să acţioneze de la două până la opt ore, în funcţie de produs. Metoda de albire a dinţilor acasă, cu gutiere, este mai puţin agresivă, pentru că acţiunea gelului este mult mai lentă decât a substanţei folosite în albirea cu lampa. Medicul atenţionează că nu pot fi albite coroanele de porţelan şi plombele. „Înainte de albirea dinţilor recomand o curăţire pentru îndepărtarea tartrului“, mai spune Bogdan Bader. PREŢURI Metode naturiste şi medicale > Albirea profesională cu lampă costă între 1.000 şi 2.000 lei. > Tratamentul de albire făcut acasă, cu gutiere, costă 700 şi 1.000 lei. > Praful de dinţi pentru albire costă între 4 şi 10 lei.