Evenimentul Zilei > Social > Transportul aerian, în declin. Pierderile sunt colosale şi fără şanse de redresare
Transportul aerian, în declin. Pierderile sunt colosale şi fără şanse de redresare

Transportul aerian, în declin. Pierderile sunt colosale şi fără şanse de redresare

Transportul aerian de pasageri pe plan global a înregistrat în februarie un declin de 89%. Iar sansele de redresare sunt minime, a declarat directorul general al IATA.
Transportul aerian de pasageri pe plan global a înregistrat în februarie un declin de 89%, faţă de perioada similară din 2020, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu coronavirus, şi nu există încă semne de redresare a sectorului aviaţiei, a anunţat miercuri Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Transportul aerian, în declin. Pierderile sunt colosale şi fără şanse de redresare

„Transportul aerian de pasageri pe plan global a înregistrat în februarie un declin de aproape 89% şi nu vedem semne de redresare în actualul mediu”, a afirmat Willie Walsh, noul directorul general al IATA.

„Companiile aeriene din întreaga lume şi-au lăsat la sol majoritatea flotei pentru a-şi prezerva numerarul, pe fondul restricţiilor severe de călătorie menite să încetinească răspândirea epidemiei. Ele se confruntă cu presiuni imense asupra nivelului lichidităţilor, iar aproape jumătate dintre operatorii aerieni ar putea intra în faliment în următoarele săptămâni, dacă nu se vor lua măsuri pentru sprijinirea industriei”, a mai avertizat IATA.

Când se va reveni cât de cât la normal

IATA a prognozat o revenire lentă a traficului aerian, urmând ca abia în 2024 să fie înregistrat un nivel de trafic similar cu cel de dinainte de criză, iar anul următor numărul pasagerilor va fi cu 30% sub nivelul din 2019. Recent, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni a anunţat că la mijlocul lunii aprilie va fi lansat pe o platformă Apple un permis de călătorie digital pentru rezultatele testelor COVID-19 şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Paşaportul de călătorie digital, în fază de testare

Vicepreşedintele regional al IATA pentru Africa şi Orientul Mijlociu, Kamil Alawadhi, a declarat miercuri că se aşteaptă la lansarea pe platforma Apple în jurul datei de 15 aprilie şi, ulterior, pe o platformă Android.

„Dar aplicaţia va avea succes numai după ce va fi adoptată de companiile aeriene, de ţări şi de operatorii aeroporturilor”, a explicat Alawadhi. Acesta a adăugat că există un interes uriaş din partea operatorilor aerieni pentru permisul de călătorie digital.

Permisul IATA de călătorie va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea acestora. De precizat că IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial, informează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.