Transalpina de Apuseni. Primul tronson va fi inaugurat pe 15 decembrie

Transalpina de Apuseni. Primul tronson va fi inaugurat pe 15 decembrie Primul tronson din drumul judeţean 107I din judeţul Alba, care traversează Munţii Apuseni, este aproape finalizat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Primul tronson din drumul judeţean 107I din judeţul Alba, care traversează Munţii Apuseni, este aproape finalizat. Acesta va fi recepționat pe 15 decembrie.

Noul drum va purta numele de Transapuseana, după ce inițial a fost denumit Transalpina de Apuseni. Autorităţile judeţene fac demersuri pentru ca denumirea să devină marcă protejată.

Pe 15 decembrie va fi dat în folosință primul tronson, cu o lungime de 43 de kilometri

Drumul județean DJ 107I, devenit cunoscut ca și „Transalpina de Apuseni”, va avea o denumire oficială. Potrivit președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, instituția a făcut demersuri pentru a proteja marca „Transapuseana”, astfel că, de acum înainte, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni va purta acest nume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul tronson din drumul judeţean (DJ) 107I, cu o lungime de 43 de kilometri, pe ruta Aiud – Bucium este aproape finalizat şi va fi recepţionat pe 15 decembrie.

„Lotul 1 este finalizat aproape în totalitate, cu excepția unei porțiuni de aproximativ 2 kilometri din municipiul Aiud care va fi gata în cursul acestei săptămâni. A fost turnat asfalt pe o lungime de 45,5 kilometri, până dincolo de Ponor. Pe lotul 1 mai este nevoie și de amplasarea stațiilor de autobuz”, a declarat Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba pentru ziarul Unirea.

Munții Apuseni

Lotul 2, lung de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, va fi finalizat în prima jumătate a anului 2024

Cristian Panea, reprezentant al constructorului drumului, a declarat că pe lotul 1 au fost finalizate lucrările de consolidări, podurile şi podeţele dalate, rigolele pentru drenarea apelor pluviale, marcajul rutier (cu excepţia zonei Aiud) şi turnarea ambelor straturi de asfalt, mai puţin în zona în care se lucrează la Aiud.

În prezent, se lucrează la amplasarea de indicatoare rutiere, borne kilometrice şi podeţe de acces.

Pe lotul 2 al acestui drum se lucrează la 7 poduri din 13 şi s-au finalizat în proporţie de 90% lucrările de consolidări.

Modernizarea DJ 107 I – Transalpina de Apuseni este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din țară

Modernizarea DJ 107 I – Transalpina de Apuseni este cea mai mare investiție pe un drum județean din România.

Investiția are o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro. Mare parte din sumă este suportată din fonduri europene. Drumul, în lungime de 78 km, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) și zona Bucium – Abrud (DN 74). Acesta traversează locuri cu semnificații și valențe turistice unice.

Drumul va asigura conexiunea dintre localități și va crea noi oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii.